vrijdag 30 augustus 2013

Arbeidsvoorwaarden overleg Scalda

Persoonlijke aantekeningen, Arbeidsvoorwaardenoverleg Scalda 22 augustus 2013
Toelagebeleid Management
Wat de vakbonden betreft is hier sprake van een beleidsverandering en heeft de organisatie de verplichting om in gesprek te gaan met medezeggenschapsraad. Als AbvaKabo FNV zijn wij geen voorstander van een dergelijk beleid. Uitgaande van de positieve intenties van het CvB vinden wij het niet slim om net in deze tijd hier mee voor de dag te komen.
Sociaal plan
Als bonden zijn we tevreden met de behaalde resultaten in deze fase van het sociaal plan (totale herplaatsing m.u.v. 6 personen).
We geven het CvB de goedkeuring om over te gaan tot fase 2, maar hierbij willen we nadrukkelijk vermelden dat er  in deze fase nog steeds geen sprake is van gedwongen ontslagen en we er van uit gaan dat die er ook niet komen.
We vinden het als bonden belangrijk om richting toekomst de kwalitatieve fricties in beeld te brengen, en hier beleid op te formuleren. Wij willen als bonden zien dat Scalda alles in het werk stelt om nogmaals ingrijpende personele interventies zoals bij  de afgelopen reorganisatie te voorkomen.
Verder is het belangrijk dat we nieuwe jonge mensen een vast arbeidsperspectief weten te bieden. In dit kader, maar ook in het kader van de Jaarrekening vinden we als bonden dat P-rolling en uitzendconstructies uit den boze zijn. Als gezamenlijke bonden willen we graag inzicht in het hierover gevoerde beleid. Het CvB zegt toe in het volgende overleg de bonden te informeren over de stand van zaken en hierover met een standpunt te komen.
Financieel jaarverslag
Als bonden nodigen we het CvB uit na te denken over hoe we jongeren richting toekomst kunnen werven en binden.
Wij vinden dat Scalda beschikt over voldoende reserves die nog toenemen. Wij vinden dat deze situatie uitnodigt om na te denken over hoe deze reserves aangewend kunnen worden ter bevordering van de kwaliteit van werken en onderwijs.
Tot slot
Gegeven de ervaringen in de regio  (en misschien ook wel op andere plekken in ROC-land). willen we als bonden geïnformeerd worden hoe het gesteld is met de B.V.- constructies binnen Scalda. Hoeveel personeel is ondergebracht in deze B.V.’s. Op onze uitdrukkelijke vraag zegt de voorzitter toe, dat wanneer er zich (personele)problemen m.b.t. deze B.V. voordoen, het CvB de bonden actief en tijdig informeert, zodat er naar fatsoenlijke oplossingen gezocht kan worden. Als bonden spreken we onze waardering uit voor deze toezegging.

donderdag 29 augustus 2013

HAN: vraag m.b.t. het voorlopig geen tijdelijke en vaste contracten te verstrekken voor het service bedrijf

Graag had ik een officiële reactie van het CVB op onderstaand signaal?
Vr.Gr. Raf Daenen regionaal onderhandelaar abvakabo FNV 0646298931

Vraag

Middels deze mail wil ik u inlichten dat er zeer recent bij de HAN besloten is voorlopig geen tijdelijke of vaste contracten meer te verstrekken voor het servicebedrijf. Verschillende van mijn collega's hebben afgelopen vrijdag en maandag plotseling te horen gekregen dat hun aflopende contract niet verlgengd zal worden. Er is hun medegedeeld dat er voor 2014 voorlopig geen contracten mee worden gegeven. In een aantal gevallen is dit erg schrijnend, omdat deze collega's onofficieel al met leidinggevenden afspraken hadden gemaakt over de verlening van hun aanstelling. Deze afspraken zijn dus ineens komen te vervallen. Uiteraard valt op de timing (midden in de vakantie) ook het een en ander op te merken. Ik maak mij als medewerker van de HAN ernstige zorgen over de manier waarop er momenteel met de medewerkers van met name het servicebedrijf wordt omgegaan. Ten eerste omdat medewerkers zonder vaste aanstelling wel heel erg makkelijk aan de kant geschoven worden. Ten tweede omdat de druk op het personeel met een vaste aanstelling enorm wordt opgevoerd. Zij moeten immers de werkzaamheden van de vertrekkende collega's over gaan nemen. Uiteraard besef ik mij dat er in tijden van bezuinigingen gesneden worden in de kosten. Ik vraag mij echter af of het SB momenteel niet onevenredig zwaar getroffen wordt. Vandaar dus dat ik deze ontwikkeling onder de aandacht van mijn vakbond wil brengen.

Antwoord

Beste heer Daenen,
Dank voor uw signaal ten aanzien van het beleid dat binnen het Service Bedrijf (SB) zou zijn afgekondigd om geen tijdelijke of vaste contracten meer te verstrekken.
Allereerst willen wij er helder over zijn dat deze uitspraak in twee opzichten niet correct is. Ook binnen het SB worden nog steeds mensen aangenomen en zijn er ook tijdelijke contracten die worden omgezet naar vaste.
Wel is het zo dat het SB zeer kritisch is op de omvang van zijn kosten en over het kostenniveau ten opzichte van de onderwijsorganisatie. Over de verhouding OP/OBP zijn resultaatafspraken gemaakt op HAN niveau. Daar waar processen efficiënter en met minder mankracht ingericht en uitgevoerd kunnen worden, worden die kansen benut. Er wordt dan ook kritisch gekeken naar de inzet van mensen, zeker als dat gaat om vaste krachten; het opgeven van flexibiliteit betekent immers het opgeven van de mogelijkheid om efficiencyslagen te incasseren. Het grootste deel van de kosten van het SB betreft immers personeelskosten.
Het beleid ten aanzien van instroom is dan ook om mensen in eerste instantie aan te nemen op tijdelijke contracten. Het is echter niet zo dat dat betekent dat er geen vaste contracten worden aangeboden. Het SB zoekt naar de juiste balans tussen flexibiliteit en een stabiele, vaste kern en als er verloop is in de kern en er geen mogelijkheid is om verder in te krimpen, dan ontstaat er ruimte om mensen naar vaste contracten te laten doorstromen. Dit betreft met name functies die door schaarste op de arbeidsmarkt moeilijk zijn in te vullen.

Met vriendelijke groeten,
Namens het College van Bestuur

Colette Theeuwes,
Bestuurssecretaris

Onderwijs managers maken er een potje van

Slechte resultaten bv’s spelen Brabants roc parten


Roc West Brabant noteerde een totaalverlies van bijna tien miljoen euro in 2012. Meer dan een derde daarvan valt toe te schrijven aan slechte resultaten bij een serie bv’s. Ook verliezen in commerciële activiteiten spelen de onderwijsinstelling parten.

Die verliezen komen niet alleen op conto van P3Transfer BV, de in mei dit jaar failliet verklaarde commerciële bedrijfsopleidingen-poot. 2012 werd afgesloten met een tekort van 9,5 ton. Het roc moest nog eens een half miljoen euro aan openstaande vorderingen op P3Transfer afwaarderen, aldus het jaarverslag 2012.

VerliezenAlarmerend zijn de aanhoudende verliezen bij het onderwijs in vliegtuigonderhoud. Twee commerciële ondernemingen brengen een verlies met zich mee van 8,6 ton, veel meer dan verwacht. Tekorten worden veroorzaakt door tegenvallende omzet in combinatie met hoge vaste lasten. Eén van de twee, World Class Aviation Academy, leidt al sinds de oprichting in 2009 verlies. In de andere, Rotary Wing Training Center, heeft het roc een meerderheidsbelang van 51 procent.

De commerciële verliezen zijn zodanig opgelopen dat ze niet meer kunnen worden opgevangen met het private vermogen. Het roc-bestuur noemt het aanloopkosten in een opstartfase, maar erkent in het jaarverslag ook dat de plannen voor het vliegtuigonderhoud te ambitieus waren. De sector heeft last van de economische malaise. De ontwikkelingen hebben ‘de permanente en expliciete aandacht van bestuur en directie’, aldus het jaarverslag.

Financieel slecht Ook met het publieke luchtvaarhoud-onderwijs, ondergebracht in een eigen bv, gaat het financieel gezien al jaren slecht. Het aantal deelnemers valt tegen en plannen om de kosten met andere roc’s te delen liepen op niets uit. Het tekort bedraagt in 2012 opnieuw meer dan een miljoen euro, net als in 2011.

De publieke opleiding zit in één holding met de private luchtvaart-trajecten. Die holding kampt inmiddels met een negatief eigen vermogen van bijna zes miljoen euro.

Rode cijfersOok niet onderwijs verzorgende ondernemingen van het roc schrijven rode cijfers, zoals Corbeille BV. Daarin is de exploitatie ondergebracht van het markante Trivium-complex, een kantoortoren in Etten-Leur die naast enkele opleidingen onderdak biedt aan het bestuursbureau, bedrijfjes en tot voor kort ook P3Transfer. Onder Corbeille valt ook een hotelaccomodatie die wordt verhuurd.

In 2012 bedroeg het exploitatietekort bij Corbeille een kleine vijf ton. Alle jaren opgeteld beloopt het verlies zo’n elf miljoen euro.

Te duurEen woordvoerder van het roc noemt de verliezen bij Corbeille een onwenselijke situatie. Het roc onderneemt volgens haar sinds 2006 stappen om het resultaat te verbeteren. ‘Het pand is duur voor onderwijshuisvesting. Hierdoor wordt een deel van het verlies veroorzaakt. Dit heeft er toe geleid dat bijvoorbeeld de ict-opleidingen van het Radius College zijn verplaatst en de vrijgekomen ruimte is verhuurd aan derden. De markt voor verhuur van kantoorruimtes is echter al enige tijd niet gunstig. De vraagprijs aan huurders is marktconform maar niet kostendekkend.’

De verliezen bij bv’s drukken al jaren het financiële resultaat van Roc West Brabant. In 2011 en 2010 kwamen alle deelnemingen samen steeds twee miljoen euro in de min, maar dankzij goede resultaten bij de rest van het roc stond er toch een plus onder de streep. Voor 2013 wordt opnieuw een miljoenentekort voorzien.

Het grootste deel van het exploitatieverlies van 9,8 miljoen euro vorig jaar schrijft het roc toe aan incidentele kosten. Vanaf 2014 zou de instelling als geheel weer uit de rode cijfers moeten zijn.
redactie AOB: http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=49815