dinsdag 25 februari 2014

Reorganisaties kunnen ook goed verlopen


Persoonlijke aantekeningen IGO Summa college Eindhoven 20 februari  2014

Vooraf aan het overleg maakten we kennis met de nieuwe OR. Als Abvakabo FNV zijn we blij dat we in de persoon van Jan Jansen (welzijn en artiest) een vertegenwoordiger van onze bond in de OR hebben.

Ontwikkelingen mbt reorganisatie Ster College

De boventalligheid is op basis van de vrijwillige afvloeiingsregeling naar tevredenheid opgelost. Dit betekent dat het sociaalplan zonder gedwongen fase tot een goed eind gebracht is. De doelstelling van een personeelsreductie van 8,12 fte is gehaald.

Voor de toekomst ziet het er voor de educatie opleidingen wat minder somber uit. Vanuit het ministerie is er nu een geleidelijke afbouwregeling mbt gedwongen winkelnering voor de komende 4 jaar. Daarnaast zijn er goede contacten met de gemeente Eindhoven als regiegemeente voor de regio als het gaat om de continuering van de besteding van de educatiemiddelen in de toekomst.

Reorganisatie Team Support

Over het algemeen mogen we ook als bonden tevreden zijn over het verloop en de geboekte resultaten op basis van het afgesproken Sociale Plan. Er is op basis van de reorganisatiedoelstelling om van 444 fte naar 292 fte terug te gaan, slechts voor 5,5 fte daadwerkelijk overgegaan tot ontslagaanvraag. Ook voor deze groep wil Summa nog alles uit de kast halen voor een bevredigende oplossing.

BBL maatwerk opleidingen buschauffeurs

Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Zoals hieronder aangegeven is er sprake van een discrepantie tussen de toetsing van het Ministerie van Onderwijs en de toetsing vanuit de Belastingdienst.

“Een werkgever die een werknemer in dienst heeft die deelneemt aan een erkende beroepsopleiding mbo had tot 31 december 2013 onder voorwaarden recht op afdrachtvermindering onderwijs. Eén van deze voorwaarden is dat de werknemer beroepspraktijkvorming moet volgen van de beroepsbegeleidende leerweg bij een erkende beroepsopleiding. Inmiddels is er sprake van een Subsidieregeling Praktijkleren.
Een onderwijsinstelling legt aan de Inspectie van het Onderwijs verantwoording af over de kwaliteit van het onderwijs en over de rechtmatige besteding van de bekostiging. De Inspectie van het Onderwijs hanteert daarbij de Wet educatie en beroepsonderwijs als toetsingskader en het Toezichtskader BVE als waarderingskader.
De Belastingdienst toetst of een werkgever terecht een beroep doet op de afdrachtvermindering onderwijs. De Belastingdienst hanteert daarbij als toetsingskader de Regeling afdrachtvermindering bij middelbaar beroepsonderwijs (artikel 14 lid 1 sub a WVA) en na 1 januari 2014 de Subsidieregeling Praktijkleren.
Uit de handelwijze van de Belastingdienst blijkt echter dat de Belastingdienst niet alleen toetst of sprake is (geweest) van het volgen van bpv bij een erkende opleiding, maar ook of de bpv inhoudelijke kwaliteit heeft en of – ondanks de verstrekte diploma’s – onderdelen van de opleiding bestaansrecht hebben. De Belastingdienst doet hierbij een beroep op de Wet educatie en beroepsonderwijs, op aspecten uit het Toezichtskader BVE van de Onderwijsinspectie en eigen opvattingen over het onderscheid tussen werken en beroepspraktijkvorming. De Belastingdienst doet echter geen onderzoek bij de onderwijsinstelling, maar bij de werkgever.
Werkgevers leggen inmiddels de claims van de Belastingdienst door aan onderwijsinstellingen.”

Vooralsnog ligt er een claim van 4 miljoen. Het ziet er naar uit dat de ROC’s hier samen tegen in beroep gaan.

woensdag 19 februari 2014

Reorganisatie Gilde?!


Persoonlijke aantekeningen ArbeidsVoorwaarden Overleg Gilde Roermond.

 Op 10 februari hadden we als bonden overleg met de OR en het CvB over een mogelijke reorganisatie bij Educatie. Vooralsnog heeft de OR veel vragen over het voorliggende organisatieplan. Nadat we als bonden met de OR de vragen doorgenomen hebben, was de conclusie: dat we als bonden pas formeel met het CvB over een sociaal plan praten als er een akkoord is van de OR over het reorganisatieplan.
Dat is dan ook onze vertrekpositie In het overleg met het CvB: er is geen goedkeuring over een reorganisatieplan, dus kunnen we niet praten over een sociaal plan.
We hebben wel richting het CvB aangegeven dat de flankerende maatregelen mager zijn en waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat zullen leiden. We adviseren dan ook om hier nog eens constructief naar te kijken. De bonden geven aan bereid te zijn hierover mee te willen denken. Het CvB gaat in op dit aanbod.
Als bonden zijn we met het CvB overeengekomen dat er van de flankerende maatregelen gebruik gemaakt kan worden door iedereen die direct of indirect een bijdrage levert aan de oplossing van de boventalligheid.
We spreken af dat er een informeel tussen moment komt op 28 mei om te kijken hoe de vlag erbij hangt.
Eind september kijken we dan formeel wat de geboekte resultaten zijn en of er nog sprake moet zijn van een reorganisatieplan.
Op verzoek van de afdeling educatie komt er een bezoek op locatie van de bonden. Het moet niet alleen gaan over arbeidsvoorwaarden maar er wordt ook inhoudelijk gekeken naar de maatschappelijke positie van de educatie opleidingen.
Verder adviseren we als bonden het CvB om in de toekomst gerichter in te zetten op een strategisch personeelsbeleid, waarbij de balans in leeftijdsopbouw en de benodigde deskundigheid uitgangspunten zijn.
Namens Abvakabo FNV
Raf Daenen

maandag 17 februari 2014

Het is nodig! Bonden in gesprek met leden over Beleid ROC West Brabant

Beste leden,
Zoals we eerder aangekondigd hebben, willen we graag bij u langs komen om met u te praten over de gevolgen van het transitieplan. Graag vernemen wij de stand van zaken en u kunt de vragen aan ons stellen die bij u leven. Er is ook voldoende gelegenheid om andere kwesties op arbeidsvoorwaardelijk terrein aan de orde te stellen.
We zijn om 15.30 uur aanwezig in de personeelskantine op:
-18 februari (Mevr. I van den Marck AOB en Mevr. M. Biekens CNV Onderwijs)
te Bergen op Zoom
’t Bergse VMBO (VMBO)  Nobellaan 25 4622 AH Bergen op Zoom
0164-2216460
-19 februari (Dhr.R. Daenen Abvakabo en Mevr. M. Biekens CNV Onderwijs)
te Roosendaal
Zoomvliet college (MBO) Knipplein 11 4702 GN Roosendaal
0165-590100
We zijn op 16.30 uur aanwezig in de personeelskantine op:
-20 februari (Dhr. J. van den Dries FvOv/UNIENFTO en Dhr. R. Daenen Abvakobo)
te Breda
Radius college (MBO) Terheijdenseweg 350 4826 AA Breda
076-5733444
U bent allen van harte uitgenodigd hier met ons in gesprek te gaan, breng ook gerust uw collega’s mee.
Met vriendelijke groeten,
Namens de gezamenlijke vakbonden in de MBO-sector




dinsdag 4 februari 2014

cao MBO in cruciale fase

Beste leden,

 Al vanaf september 2013 onderhandelen Abvakabo FNV en de andere bonden met de MBO Raad over de cao. Na de jaarwisseling zijn de intensiteit en de frequentie van de onderhandelingen toegenomen. Cao-partijen hebben zich geconcentreerd op twee hoofdpunten:
1) De BAPO en beleid voor duurzame inzetbaarheid.
2) De werkverdeling; waarbij gesproken is over medezeggenschap, zeggenschap en de aanpak van werkdruk.
 Loon
Abvakabo FNV wil geen cao sluiten zonder een structurele loonsverhoging. Dat is hard nodig na jaren nullijn. De verwachting is dat het loon aan het eind van de onderhandelingen wordt besproken.
 BAPO
De bonden willen graag samenhangende afspraken maken over BAPO en duurzame inzetbaarheid. Daaronder vallen: een stop op de huidige BAPO, een nieuwe seniorenregeling en een regeling voor duurzame inzetbaarheid voor alle medewerkers. Abvakabo FNV wil daarbij geen onderscheid maken tussen onderwijsgevend en onderwijs ondersteunend personeel. De MBO Raad is het eens met de denkrichting van bonden, maar over de uitwerking verschillen we nog van mening.
 Werkverdeling
De MBO Raad is nog niet ingegaan op de concrete voorstellen van bonden om de werkdruk te verminderen. De werkdruk moet omlaag. Alleen dan kunnen medewerkers de gevraagde onderwijskwaliteit blijven waarborgen. De professionele ruimte uit het Professioneel Statuut moet door medewerkers benut worden en ingevuld door de teams. Het mag geen papieren tijger worden.
 Wat vind jij?
Cao-partijen hebben op 30 januari 2014 afgesproken om de stand van zaken met hun leden te bespreken. Op 18 februari wordt verder onderhandeld. Abvakabo FNV wil dit gesprek alleen aangaan als er zicht is op overeenstemming over duurzame inzetbaarheid en als de werkgevers majeure toezeggingen doen, met name op de punten loon en werkdruk. Laat me weten wat jij hiervan vindt, door een mail te sturen naar onderwijsenonderzoek@abvakabo.nl.
Met vriendelijke groet,
Rob van Baalen
Abvakabo FNV
Ps. Neem ook eens een kijkje op onze website www.abvakabofnv.nl
down