zondag 29 september 2013

ArbeidsVoorwaarden Overleg ROC West Brabant


Persoonlijke Aantekeningen AVO ROC West Brabant 26 september 2013
Het overleg begon erg ongelukkig, omdat er andermaal een discussie was over de verslaglegging en of er sprake was van notulen. Anders dan op veel andere ROC’s wil het CvB West Brabant zich niet binden aan notulen maar slechts spreken van een uitgebreide verslaglegging.
Geïntegreerd Jaardocument
Als bonden misten we het (verplicht) sociaal jaarverslag. We vinden het ook mosterd na de maaltijd wanneer we als bonden niet in de gelegenheid worden gesteld om op het concept jaarverslag onze reacties te kunnen geven.
Komend voorjaar wordt er een poging ondernomen om eind april het concept jaarverslag te bespreken met de bonden.
Het meest opvallende in het jaarverslag van 2012 is het grote verlies van +/- 11 miljoen.
Dit wordt vooral veroorzaakt door problemen met P3, (private BV) en het uiteindelijke faillissement, maar ook de BV Aviation is een zorgelijke aangelegenheid. Als bonden krijgen we een overzicht toegestuurd van de verschillende B.V. ’s en de bemensing hierin.
Als Abvakabo FNV spreken we onze zorg uit over het houden van het overzicht over deze complexe totale organisatie met 10 B.V. ‘s en ook nog een aantal stichtingen en verenigingen.
Naast de problemen met P3 wordt er over de volle breedte van de scholen verliezen geleden. Er is in de organisatie behoefte aan balans en controle. Ook nu nog wil het CvB uitgaan van vertrouwen in de instituten, maar er zal de komende jaren duidelijk gestuurd worden en moeten worden op procesbeheersing.
De financiële situatie, solvabiliteit en liquiditeit van het ROC West Brabant is nog goed te noemen. Maar wanneer er op termijn geen betere beheersing van de financiën is zal het ROC over 10 jaar toch failliet zijn! Meer grip op de financiën, indammen van ambities en strakkere aansturing van de organisatie is dus noodzakelijk.
Als Abvakabo hebben we bij het CvB aangedrongen op het sturen op continuïteit, kwaliteit en betrokkenheid van leidinggevenden.
ROC Service en Advies (RSA)
Het CvB had gehoopt wat verder in het proces te zijn bij het in kaart brengen en in gang zetten van een meer onderling afgestemde administratieve ondersteuning. Door de turbulentie in de organisatie is hier vertraging in opgetreden. Stroomlijning van processen en communicatie is de inzet van deze reorganisatie. Als bond zijn we positief over de intentie van het CvB om op basis van natuurlijk verloop en vrijwilligheid gedwongen ontslagen te voorkomen. We geven wel aan dat het wenselijk is om te werken met een sociaalplan, teneinde willekeur te voorkomen. Een plan geeft duidelijkheid en biedt houvast. Op ons uitdrukkelijk verzoek gaat het CvB zich vanuit een constructieve houding bezinnen op de mogelijkheden die een sociaalplan kan bieden bij deze reorganisatie maar ook in het algemeen. Als Abvakabo FNV geven we aan dat het ROC West Brabant beschikt over een goed Sociaal statuut als basis voor sociale plannen, het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken.
VMBO West
Het CvB is actief aan de slag om samen met gemeenten en andere onderwijsinstellingen in deze krimpregio oplossingen te zoeken om een gezonde balans te krijgen tussen de diversiteit van het onderwijsaanbod en voldoende grootte van klassen om nog efficiënt en kostendekkend te kunnen werken. Het herordenen en samenvoegen van onderwijseenheden en locaties ligt hier voor de hand.
P3 Transfer
Stand van zaken en afwikkeling faillissement. Voorafgaande aan het faillissement lag er een sociaalplan om in afgeslankte vorm  aan de slag te gaan. De snelheid van de opeenvolgende ontwikkelingen maakte dat een faillissement niet te voorkomen was ( zie ook elders op dit Blog). http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot.nl/2013/05/roc-west-brabant-weinig-transparant-en.html
Afgelopen week is er in samenspraak met de ex OR-leden en met ondersteuning van Abvakabo FNV een noodfonds in het leven geroepen waar ex-medewerkers een beroep op kunnen doen om hun kansen op een nieuwe baan te vergroten. Onderdeel van dit noodfonds was ook de afspraak dat ex-medewerkers P3 bij externe werving van ROC West Brabant een voorkeurspositie innemen. http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot.nl/2013/09/noodfonds-p3-roc-west-brabant-een-feit.html
Ook met betrekking tot achterblijvende betalingen aan ZZP”ers  na het faillissement heeft het CvB een regeling getroffen zodat betreffende personen in elk geval 80% van hun tegoeden alsnog uitbetaald krijgen.
Het CvB bedankt iedereen die een constructieve bijdrage geleverd heeft om deze zwarte pagina uit het bestaan van het ROC West Brabant enigszins dragelijk te maken.
Het CvB spreekt richting toekomst af om de bonden actief te informeren over ontwikkelingen met betrekking tot de BV’s. Ook de OR zal actie ondernemen om de communicatie met medewerkers en hun vertegenwoordigers van de BV’s actief te onderhouden
Relevante wettelijke bepalingen m.b.t. Besloten Vennootschappen
Bij de oprichting van een BV heeft de OR en vakbond adviesrecht art.25 WOR. Op Basis van Art.32 van de WOR kan er een ondernemingsovereenkomst afgesloten worden, een duidelijke afspraak opgenomen in de notulen van het AVO is in deze ook rechtsgeldig.
Tot slot: hoort zegt het voort
Een goed functionerende Ondernemingsraad en het lidmaatschap van een vakbond zijn erg belangrijk om de belangen van medewerkers in turbulente tijden te behartigen.

Raf Daenen, Regionaal onderhandelaar HBO/MBO Abvakabo FNV
Telefoon M 0646298931 E: r.daenen@fontys.nl ;
Abvakabo FNV Postadres Postbus 3010 | 2700 KT Zoetermeer | Bezoekadres Boerhaavelaan 1 | 2713 HA Zoetermeer | W http://www.abvakabofnv.nl

vrijdag 27 september 2013

nieuwsbrief Valse Start CAO BVE


Valse Start CAO BVE
De werkgevers in de BVE, verenigd in de MBO Raad, hebben hun voorstellen voor een nieuwe CAO BVE bekend gemaakt. Wij hebben het voorstel bestudeerd en komen tot de conclusie dat dit echt een valse start is; de voorstellen houden een sterke verslechtering in voor de werknemers in het MBO.
Abvakabo FNV heeft deze maand, evenals de AOb, het Nationaal Onderwijs Akkoord (NOA) niet ondertekend, omdat het naar onze mening geen echte verbeteringen laat zien. De MBO Raad is een van de partijen die het NOA wel heeft ondertekend. Abvakabo FNV Onderhandelaar Rob van Baalen vindt het onbegrijpelijk dat een organisatie die wel het NOA heeft getekend er kennelijk niet naar heeft gekeken bij het opschrijven van de eigen cao-voorstellen.
Een greep uit de voorstellen van de MBO-raad:
BAPO. Vooral de afschaffing van der BAPO in het NOA vinden wij een brug te ver. De besluitvorming hierover hoort thuis bij cao-partijen. In de cao-voorstellen van de MBO Raad wordt de BAPO zondermeer afgeschaft, zelfs voor medewerkers die er al gebruik van maken.
Ook de overige voorstellen betekenen een uitholling van de arbeidsvoorwaarden van het personeel.
Taakbeleid/werkdruk Er is in het afgelopen anderhalf jaar veel aandacht besteed aan de discussie rondom het taakbeleid; samen met de werkgevers zijn er regioconferenties gehouden die veel input gaven. In de voorstellen wil de MBO Raad nu ineens de zogenoemde terugvaloptie in het werkverdelingbeleid schrappen. Dit staat haaks op de uitkomsten van de regiosessies.
Flex Abvakabo FNV heeft het terugdringen van flex werk hoog op haar agenda staan. Ook hier wil de MBO Raad de beperkingen die er waren weer ongedaan maken. Abvakabo FNV gaat voor vast werk.
Beloning De MBO Raad wil ook de automatische periodiek en het structureel toepassen van de bindingstoelage afschaffen.
De lijst bevat nog meer verslechteringen voor onder andere: Verslechtering van de bovenwettelijke uitkering (bij WW) en deze gelijk laten lopen met de duur van de WW. De scholing afspraken voor het ondersteunend (OBP) vervallen en worden overgelaten aan de onderhandelingen die de medewerker hierover zelf moet voeren.
De vakbonden betrokken bij de CAO BVE hebben vandaag gezamenlijk geconstateerd dat deze voorstellen geen reële basis kennen om te gaan onderhandelen. In de komende weken zullen wij nadere, concrete voorstellen uitwerken voor een nieuwe CAO BVE.
Wij houden u op de hoogte. Kijk ook op onze website: www. abvakabofnv.nl
Met vriendelijke groet,
Rob van Baalen
Landelijk Onderhandelaar BVE, Abvakabo FNV                          Deventer, 26 september 2013                                                             

vrijdag 20 september 2013

gedragscode moderne communicatie middelen


Wat mag wel of niet bij door de werkgever beschikbaar gestelde  persoonvolgsystemen zoals email, internet of mobiele telefoon

- Per dag worden op facebook 250 miljoen foto’s geplaatst
- Per dag worden 270 miljard likes uitgedeeld op facebook
- Het gemiddeld aantal friends op facebook bedraagt 135
Marc Zuckerberg ontwerper van facebook zegt: facebook is het meest effectieve werktuig om de mens te controleren”.

Wist U Dat

·         Wanneer een werkgever u toestaat om email, internet en/of mobiele telefoon van de werkgever ook privé te gebruiken, is de werkgever verplicht om hierover een protocol of richtlijn op te stellen. (Deze verplichting volgt uit de Wet op de OndernemingsRaden). In de WOR (art. 27) staat: “de OR heeft instemmingsrecht op het protocol of richtlijn personeel volgsystemen”.
·         Op mijn privéaccount van facebook of andere sociale media mag ik me nooit zonder consequenties, grievend of beledigend uitlaten over mijn werkgever  en collega’s.
·         Op mijn werk verstuur ik via mijn email account privé mailberichten. Dergelijke mailberichten kunnen getoetst worden aan de uitgangspunten  van het protocol of richtlijn personeel volgsystemen.
·         Open cameratoezicht in gebouwen van de werkgever mogen altijd gebruikt worden, mits de Ondernemingsraad hiermee ingestemd heeft.
·         Verborgen cameratoezicht in gebouwen van de werkgever mag altijd plaatsvinden mits de werkgever hiervan melding maakt aan het personeel zonder te vertellen waar deze verborgen camera’s zijn geïnstalleerd. De wet bescherming persoonsgegevens voegt hier wel aan toe dat andere middelen onmogelijk of ontoereikend moeten zijn en dat het om incidentele of bijzondere situaties moet gaan.
·         Het bezoeken van pornografische websites via internet (bedrijfsmiddel) van de werkgever mag nooit gebeuren, dus niet in werktijd maar ook niet daarbuiten.
·         Wanneer de werkgever vermoedt dat ik via internet naar mogelijke strafbare racistische beelden kijk, kan de werkgever een disciplinair onderzoek starten, een particulier recherchebureau inschakelen of de politie inschakelen.
·         Uw werkgever ontvangt een anonieme scheldbrief waaruit slechts blijkt dat deze is verzonden door een personeelslid van de afdeling waar U ook werkt met 20 andere collega’s. De werkgever mag op basis van deze informatiealle computers laten onderzoeken om achter de dader van de scheldbrief te komen.
·          U heeft toestemming gegeven om uw computer te onderzoeken i.v.m. de anonieme scheldbrief. Er blijkt dat u niet de verzender bent maar wel heeft u zich in verschillende mails denigrerend uitgelaten  over bepaalde collega’s. De werkgever kan u op basis hiervan ontslag op staande voet geven vanwege dringende redenen en als ambtenaar bent u strafbaar.
·         Elektronisch verweer richting werkgever m.b.t. beoordeling of andere juridische kwesties is niet toegestaan. Desondanks heeft de rechter (ABRvS 26-9-2012 BX8302) uitgesproken dat de werkgever in gebreke blijft wanneer hij niet aangeeft dat deze wijze van bezwaar niet de geëigende weg is en respijt geeft om binnen een bepaalde redelijke termijn (2 weken) toch nog de mogelijkheid te bieden van schriftelijk verweer of bezwaar.

Kortom

  1. Een gedragscode email en internet gebruik is nog geen overbodige luxe. v.b. http://tinyurl.com/p9aao37
  2. Het recht op onschendbaarheid van het briefgeheim verdient op korte termijn een vertaalslag mbt email verkeer. Zie onderzoek  “privacy en rechtmatig handelen in ICT”E.J. Koops UvT http://tinyurl.com/nsktt3k

maandag 16 september 2013

Alleen codes niet genoeg voor herbezinning goed gedrag bestuurders

Commissie-Halsema:

Voor een herbezinning op goed gedrag in de semi-publieke sector is het onvoldoende nieuwe regels en codes op te stellen. Zowel een cultuuromslag als het herstel van weeffouten in de structuur van betrokken sectoren is nodig. Dat adviseert de onafhankelijke Commissie Goed Bestuur onder voorzitterschap van Femke Halsema in haar rapport Een lastig gesprek.
De commissie-Halsema heeft haar advies op 11 september 2013 uitgebracht aan de minister van Economische Zaken. Minister Kamp komt dit najaar met een reactie op het rapport.
Open cultuur De commissie laakt het immoreel gedrag van een aantal bestuurders in de betrokken sectoren. Dat gedrag is onvoldoende gecorrigeerd door interne en externe toezichthouders. De commissie zoekt de oplossing niet alleen in de interne organisatie maar vooral in een open cultuur. Codes alleen zijn niet voldoende. Het belangrijkste leidende principe moet zijn dat de burger eigenaar is van de semi-publieke sector.
Publieke Belangen
De andere oorzaak van de incidenten ligt in weeffouten in de structuur van de semi-publieke sector. Om die te herstellen is het volgens de commissie nodig om de publieke belangen opnieuw te ijken, heldere kwaliteitseisen te stellen en het interne en externe toezicht beter te positioneren. De positie van burgers en werknemers kan worden versterkt door de medezeggenschap uit te breiden. 
 
Richtlijnen voor individueel handelen


Bij het formuleren van richtlijnen voor behoorlijk handelen is de discussie minstens zo belangrijk als het resultaat. De lijst die wordt opgesteld bereikt immers alleen zijn doel als hij steeds opnieuw aanzet tot discussie en tot toepassing van de regels op de praktijk. De code krijgt ook pas werkelijke betekenis als bestuurders en leidinggevenden de regels belichamen en daarmee hun voorbeeldfunctie vervullen. Het opstellen van een code moet niet in de plaats komen van reflectie en voorbeeldgedrag. Behoorlijk bestuur is per slot van rekening geen resultaat van regels, maar van het handelen van mensen.
Uitgaande van deze gedachten is een aantal kenmerken te noemen waaraan een code met gedragsregels moet voldoen.
  1. De code is gebaseerd op praktijkervaring en best practices. Bij het opstellen is geluisterd naar ervaring van bestuurders, toezichthouders en werknemers met situaties waarin zij zich voor een dilemma geplaatst zagen of waarin ze gedragingen als moreel problematisch beschouwden.
  2. Regels gaan uit van vertrouwen in de inzet van mensen: niet het afrekenen met slecht gedrag staat voorop bij het opstellen van een code, maar het streven naar goed en constructief gedrag.
  3. Regels zijn instrumenten voor het handelen en niet bedoeld om degene die ze nauwlettend opvolgt te vrijwaren van kritiek.
  4. Regels zijn specifiek en concreet. Lege beloftes en platitudes worden vermeden. De oproep ‘wees te allen tijde integer’ geeft weinig duidelijke aanwijzingen voor het nemen van juiste beslissingen.
  5. De code is begrijpelijk: ze wordt niet neergelegd, maar uitgelegd in gesprekken en praktijksituaties.
  6. Regels zijn realistisch. Bovenmenselijke deugdzaamheid verwachten van bestuurders en werknemers werkt al snel contraproductief. Het is beter aan te geven hoeveel deugdzaamheid redelijkerwijs te verwachten valt en hoe daarover onderling te spreken.
  7. De code geeft aan hoe je omgaat met twijfels over eigen of andermans gedrag.
  8. De code is flexibel en wordt regelmatig geëvalueerd. Als een regel goed gedrag niet bevordert, maar juist verhindert, wordt ze aangepast.

Voorschriften voor de organisatie

1. De instelling geeft nadere invulling aan demaatschappelijke taak door haar missie, visie en strategie te definiëren. Deze worden samen met betrokkenen opgesteld en regelmatig geëvalueerd. De missie dient als uitgangspunt bij het nemen van beslissingen en er kan een beroep op worden gedaan in tegenspraak en feedback. 2. Een professionele bestuurder is dienend aan de professional en de publieke dienstverlening en is eindverantwoordelijk voor de dienstverlening. Het bestuur gaat regelmatig in gesprek met de verschillende stakeholders (leidinggevenden, medewerkers, interne en externe toezichthouders, cliëntenraden en anderen) over het handelen in relatie tot de afgesproken waarden en de prestaties. Bij belangrijke besluiten worden stakeholders betrokken in het besluitvormingsproces.
3. Een verantwoordelijke toezichthouder is een goede werkgever en evalueert periodiek het functioneren van de bestuurder en de organisatie. De toezichthouder bespreekt dilemma’s met de bestuurder en geeft feedback op zijn gedrag. Interne toezichthouders spreken los van de bestuurder met stakeholders om inzicht te krijgen in prestaties van de instelling en de bijdrage aan maatschappelijke doelstelling. De interne toezichthouder neemt voldoende tijd voor dit werk. Hij evalueert minimaal jaarlijks het eigen functioneren en elke twee of drie jaar onder externe begeleiding.
4. Benoemingen van bestuur en toezicht zijn inzichtelijk. In de samenstelling van de raden wordt gezocht naar een afspiegeling van verschillende disciplines, achtergronden en expertises. Het functieprofiel vraagt van bestuurders en toezichthouders dat ze sterke, aantoonbare affiniteit hebben met het primaire proces van organisaties. Daarnaast zal voor een selectie van leden van de Raad van Toezicht moeten gelden dat ze specifieke kennis hebben van, en ervaring hebben met, het primaire proces.
5. Elke vorm en schijn van belangenverstrengeling tussen bestuurders en instelling wordt vermeden. Besluiten tot het aangaan van transacties waarbij tegenstrijdige belangen van bestuurders spelen die van materiële betekenis zijn voor de instelling of voor de desbetreffende bestuurders, behoeven de goedkeuring van de interne toezichthouder.
6. Permanente opleiding van bestuurders en toezichthouders is de norm.
7. Bestuurders en interne toezichthouders organiseren tegenkracht voor zichzelf en voor anderen in de organisatie. Dit houdt in dat de organisatie zodanig is ingericht dat onderlinge feedback op de behoorlijkheid van gedrag mogelijk is.26
8. Instellingen beschikken over een realistische meerjarenbegroting en brengen daarbij ook de toekomstige risico’s ten aanzien van kwaliteit en financiën goed in kaart. Ze beseffen hierbij dat alle indicatoren tekortkoming hebben en dat nooit alleen op rapportages kan worden afgegaan.
9. In semipublieke instellingen moet schatkistbankieren als gewoonte gelden. Afwijking van die gewoonte wordt in het jaarverslag beargumenteerd.
10. Accountants kijken verder dan de rapportage over het afgelopen jaar en geven een openbaar oordeel over toekomstverwachtingen en risico’s, ook op het gebied van behoorlijk bestuur.
11. De instellingen zoeken met enige regelmaat – op zijn minst één maal per vijf jaar – een nieuwe accountant aan.
12. In het jaarverslag wordt verslag gedaan van de wijze waarop de code is nageleefd.

zaterdag 14 september 2013

Noodfonds P3 ROC West Brabant een feit

Beste allemaal,
 
Zoals jullie weten heeft de ex OR van P3transfer gesprekken gevoerd met het ROC West Brabant. Insteek van de gesprekken was:
* een positieve berichtgeving over de inzet van oud medewerkers van P3transfer naar de pers toe
* kijken of er een rechtszaak tegen het ROC West Brabant voorkomen kan worden door het oprichten van een solidariteitsfonds.
 
Namens de ex OR waren Ilona, Hetty, Nathalie en Ron bij de gesprekken, bijgestaan door Raf Daenen, van de Abvakabo FNV.
 
In 2 gesprekken hebben Ilona Dulfer, bijgestaan door advocaat Taco van der Dussen zich opengesteld voor een dialoog.
Formeel gezien is het ROC West Brabant niet verplicht om verder iets te doen voor oud medewerkers van P3transfer.
 
Daarom zijn we ook blij jullie te kunnen meedelen dat beide doelstellingen zijn behaald en we met ROC West Brabant overeenstemming hebben kunnen bereiken.
Gisteren hebben de ex OR, Raf Daenen en de RvB (Ilona Dulfer) een gezamenlijke document ondertekend waarmee het solidariteitsfonds een feit is.
Er komt een gezamenlijk persbericht. ROC West Brabant zal niet zelf de pers opzoeken omdat men dit niet gepast vindt in de omstandigheden.
 
Jullie worden over het solidariteitsfonds, de werkwijze en het vervolg, op zeer korte termijn verder geïnformeerd door ROC West Brabant.
We hopen hiermee een bijdrage te hebben geleverd aan ‘een nieuwe’ start voor die oud P3transfer medewerkers die nog geen baan hebben.
 
Hiermee houdt ook het bestaan van de ex OR op. Natuurlijk zijn we bereikbaar voor vragen als die er zijn maar het ROC west Brabant neemt het verder over.
Rest ons namens de ex OR en ik neem aan ook jullie, alle betrokken partijen  te bedanken voor de inzet van de afgelopen maanden die tot dit resultaat hebben geleid.
Speciaal Raf Daenen  van FNV Abvakabo, die ons met raad en daad heeft geadviseerd en bijgestaan.
 
Namens Ilona, Hetty, Nathalie, Ron en Raf iedereen succes met het vinden van een baan.
 
Gr. Ron de Wit

bericht Ilona Dulfer
 zoals die gepubliceerd is op de portal van ROC West-Brabant.

‘Op vrijdag 14 september jl. heeft Ilona Dulfer namens de Raad van Bestuur een overeenkomst getekend voor de oprichting van een Solidariteitsfonds met de voormalige OR van P3transfer.

Het fonds is bestemd voor ex-medewerkers van P3transfer die daarvan gebruik willen maken ter versterking van hun employability, bijvoorbeeld door begeleiding, training of cursus. Tevens is afgesproken dat bij externe vacatures van het ROC West-Brabant, P3-kandidaten bij gelijke geschiktheid de voorkeur genieten.

Hoewel onverplicht, wil de Raad van Bestuur op deze wijze mede vorm geven aan zijn betrokkenheid bij de ex-P3medewerkers’.

donderdag 12 september 2013

Leden zeggen nee tegen "Wijziging sociaalplan Inholland

up

Nieuwsbericht voor Abvakabo FNV leden van Inholland
Beste leden,
Op 5 september heeft Abvakabo FNV met de andere bonden de leden geraadpleegd over de wijziging van het sociaal plan (artikel 2.9.1). Het voorstel om het OP te laten afvloeien volgens het afspiegelingsbeginsel (leeftijdsgroepen' is door tweederde van de aanwezigen verworpen.
Aan de werkgever is meegedeeld dat we nu terug moeten vallen op de oude afspraak: afvloeiing voor OOP op basis van het afspiegelingsbeginsel en voor OP op basis van diensttijd. Hierover is tussen de bonden en Inholland in april een akkoord bereikt. De meerderheid van de leden heeft daarmee ingestemd.
Vriendelijke groet,
Joke Visser
Vakbondsfunctionaris Abvakabo FNV
Regionaal Onderhandelaar HBO
Tel: 010-7033772

donderdag 5 september 2013

ArbeidsVoorwaarden Overleg Summa college september 2013

Persoonlijke aantekeningen

Ster College
De directeur van het Ster college geeft toelichting op de problematische situatie m.b.t. de educatiebudgetten. De centrumgemeente Eindhoven krijgt een belangrijke rol bij de aanbesteding van de budgetten. Wanneer het ROC geen voorkeur krijgt dan wordt het andermaal heel problematisch en zullen we aan het eind van het jaar geconfronteerd worden met een nieuwe reorganisatie. In het totaal gaat het om een budget van 6 á 7 € ton.
Voortgang reorganisatie team support
De resultaten van de reorganisatie fase 1 vallen niet tegen. Toch zijn er nog 30 personen niet herplaatst. P&O en het CvB blijven hun best doen om ook na de ontslagfase deze mensen een plek te geven. Nu, bij de aanvang van het schooljaar, en gedurende het volgende jaar zal duidelijk worden of de beoogde herindeling nog personele manco’s vertoont. Dit zou betekenen dat een aantal mensen van de niet geplaatsten lijst alsnog geplaatst kunnen worden.
Fase 2 reorganisatieplan komt nu in zicht en dan zal het gaan om gedwongen ontslagen op basis van anciënniteit. Per 1 oktober gaan er brieven de deur uit waarin ontslag per 1/1/2014 aangekondigd wordt.
B.V.’s en lucratieve cursussen als melkkoe
Als bonden zijn we gegeven onze ervaringen elders erg alert op een eerlijke bedrijfsvoering. Op onze vraag naar de verschillende activiteiten van de organisatie geeft dhr. van Nugteren van het CvB aan dat het Summa college 4 kleinschalige bedrijfs B.V.’s heeft, zoals een bijzondere kappersschool gekoppeld aan marktgerichte taken. Het CvB zegt toe dat als er met betrekking tot de B.V.’s zich bijzondere ontwikkelingen voordoen zij ons als bonden open en transparant informeert als de gelegitimeerde belangenbehartiger van het personeel.
Als bonden krijgen we op korte termijn binnen 2 weken informatie van de ins en outs van de BV’s die nu nog actief zijn binnen het Summa college.
Er loopt op dit moment een onderzoek van het ministerie over de voormalige chauffeursopleiding niveau 2. Deze opleidingen werden verzorgd op basis van een professionaliseringsparagraaf die opgenomen was in de CAO. Werkgevers konden vaak nog met enig voordeel chauffeurs dit mbo niveau 2 certificaat laten behalen. De resultaten van het onderzoek liggen nu ter reactie voor bij het CvB. Het CvB heeft hier de nodige kritische opmerkingen over. Zodra het definitieve rapport bekend is, zal dit ook aan de vakbonden beschikbaar gesteld worden. Het CvB neemt haar volle verantwoordelijkheid voor de uitkomsten van het onderzoek. De mogelijke financiële consequenties van terugbetaling van de verkregen subsidies brengen het ROC in elk geval niet in financiële problemen.
Als bonden geven we nogmaals uitdrukkelijk aan dat we ook over negatieve zaken tijdig, in vertrouwen willen worden genomen, en in alle openheid geïnformeerd willen worden.

Raf Daenen, Regionaal onderhandelaar HBO/MBO Abvakabo FNV T: 0646298931; E: r.daenen@fontys.nl ;
Mocht je iets willen betekenen in de vertegenwoordiging van je collega's richting de bond dan kun je deelnemen aan de landelijke advies commissie (LAC). Abvakabo ondersteunt ook de medezeggenschap!
Mocht er iets te melden zijn vanuit je werkplek ben je ook van harte welkom gr Raf 0646298931
Het staat je vrij deze site onder de aandacht van collegea te brengen.

Abvakabo FNV Postadres Postbus 3010 | 2700 KT Zoetermeer | Bezoekadres Boerhaavelaan 1 | 2713 HA Zoetermeer | W http://www.abvakabofnv.nl