zaterdag 30 november 2013

Demonstratie voor loon en goede banen "Presentatie werkgroep Flex"

onderzoek Flexwerk in HBO (Zestor)
de flexibele schil van de Nederlandse arbeidsmarkt is een belangrijk onderwerp in de politieke en maatschappelijke discussie
Getuige ook het Sociaal accoord:
beperking van de duur van flexibele arbeidsrelaties en bestrijding van oneigenlijk gebruik van driehoeksconstructies.  

Omvang en kenmerken flexibele schil
De flexibele schil van het hbo is Ongeveer 30 tegen ongeveer 25 procent landelijk.
Kleine gespecialiseerde hogescholen (in het kunstonderwijs, groen en lerarenopleidingen) kennen een hoog percentage tijdelijke contracten. (kunstonderwijs specifieke regeling in de cao).
mannen iets ondervertegenwoordigd in flexschil.
het aandeel tijdelijke contracten neemt af met de leeftijd.
merendeel van de tijdelijke contracten in het begin van de loopbaan
voordelen en nadelen in de praktijk
beperking van financiële risico’s en vergroting van de organisatorische flexibiliteit.
Vanwege fluctuaties in studenten aantallen
Tijdelijke contracten worden benut als selectie-instrument.
Jongeren zonder verplichtingen en zzp’ers met een baan buiten het onderwijs hebben minder moeite met een flexibel dienstverband.
Onduidelijke communicatie over het loopbaanperspectief en de daardoor onzekerheid over contractverlenging leidt tot frustratie.
Tijdelijke medewerkers willen zich bewijzen, zijn gedwongen om zich breed te oriënteren en staan ambivalent in het zich binden aan de organisatie.
Spanningen ontstaan wanneer fluctuaties in studentenaantallen reorganisatie en herplaatsing van personeel met zich meebrengen. Het niet verlengen van tijdelijke contracten is dan een voor de hand liggende.
de indruk dat alternatieve oplossingen (behoud van tijdelijke medewerkers en herplaatsing van vaste en tijdelijke medewerkers, overplaatsing of detachering bij andere hogescholen) niet altijd worden overwogen.
Trends en toekomstverwachtingen
het Sociaal Akkoord wijst op een maatschappelijke wens tot reductie van de flexibele schil (duur flexibele contracten en reductie oneigenlijk gebruik).
. Mensen zonder mastertitel zullen zich minder snel aanbieden voor een (tijdelijke) baan in het onderwijs, zonder uitzicht op vast werk.
In een krappe arbeidsmarkt zal het hbo meer vaste aanstellingen aanbieden, om voldoende personeel te interesseren voor een baan (techniek, ict en zorg).
Kosten, baten en risicoprofiel
flexibele contracten gaan in sommige opzichten gepaard met lagere kosten, toch zijn deze over het algemeen duurder dan vaste contracten.
Een belangrijk deel van de kosten zijn indirect, niet goed zichtbaar en meetbaar. (werving, inwerken en begeleiding, belasten collegae en negatieve effecten op de kwaliteit van het onderwijs),
In plaats van een vaste kracht die 30 jaar in dienst is, dienen bijvoorbeeld 10 tijdelijke contracten van 3 jaar te worden aangegaan.
De productiviteit ( ervaring) van vaste medewerkers over de gehele loopbaan (30 jaar) is hoger dan die van flexibele medewerkers.
de kwaliteit van het onderwijs is  een belangrijke risicofactor, omdat de inkomsten afhankelijk zijn van de studieprestaties. een ervaren en vaste kern van docenten is noodzakelijk voor een kwalitatief goede opleiding.

Fluctuaties in studentenaantallen is, op basis van de ontwikkelingen in de afgelopen 5 jaar, verhoudingsgewijs beperkt (ongeveer 5 procent).

dinsdag 26 november 2013

Echte Banen, FNV manifestatie 30/11/2013 Utrecht

Praat mee over flexwerk

Vind jij ook dat het flexwerk teruggedrongen moet worden? En wil je ook echte banen in het onderwijs? Kom dan ook op zaterdag 30 november naar Utrecht en praat mee!
Tijdstip: 11 uur
Locatie: Jaarbeurs Utrecht project nr.26 zaal 412 beatrixgebouw
Aanmelden: Stuur uiterlijk 22 november een e-mail naar onderwijsenonderzoek@abvakabo.nl
Lees meer in de flyer

Raf Daenen, Regionaal onderhandelaar HBO/MBO Abvakabo FNV
Docent Maatschappelijke ontwikkeling, Beleid en Organisatie
Telefoon M 0646298931 E: r.daenen@fontys.nl ; A: Gimbrerelaan 16 5000GH Tilburg PB: 90906

woensdag 20 november 2013

Workshop hoe kunnen we flexwerk in onderwijs terug dringen


Oproep
Werknemers in het onderwijs hebben passie voor hun vak en hun studenten. Die passie neemt af als er minder tijd is voor dat vak en die studenten. Je kunt dan niet die kwaliteit realiseren die je graag zou willen. Een van de oorzaken is de toename van flexwerk in het onderwijs. Flexwerkers hebben minder ervaring en minder binding met de school. Bovendien is de samenwerking in een team minder goed als er veel flexwerkers in dat team zitteng. +
Zaterdag 30 november start de FNV-campagne voor echte banen en koopkracht. En tegen de bezuinigingen van het kabinet. De problemen binnen onderwijs en onderzoek passen daar helaas maar al te goed bij.

Voordat we in de middag met zijn allen bijeenkomen voor de aftrap van de campagne, starten we met een bijeenkomst voor de sector onderwijs en onderzoek, project nr.26 zaal 412 beatrixgebouw. We willen het hier met jou hebben over hoe we het flexwerk in het onderwijs kunnen terugdringen.

Ben je ook bezig aan je derde tijdelijke aanstelling? Krijg je nu een vaste baan? Of word je op straat gezet “omdat ze je niet nog een tijdelijk contract mogen geven”?
Vind jij dat collega’s met een flexibel contract dezelfde mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling moeten krijgen als collega’s met een vast contract?
Vind je ook dat de kwaliteit van onderwijs afneemt, doordat docenten na drie tijdelijke contracten vervangen worden?

Echte banen
Ook binnen het onderwijs en onderzoek is de flexibilisering doorgeschoten. De balans is daarbij behoorlijk zoek geraakt: de werkgever profiteert. Werknemers met een flexcontract kosten minder en dragen zelf de risico’s van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Allerlei constructies worden bedacht om onder de wettelijke en cao-afspraken uit te komen. De spelregels in de cao worden soms gewoon genegeerd om maar “flexibel te kunnen inspelen op de maatschappelijke vraagstukken”. Nieuwe mensen worden niet meer vast aangenomen en hebben geen perspectief op een loopbaan in het onderwijs of het onderzoek. Het wordt tijd voor een nieuwe balans!
Aanmelden
Meepraten en meedenken? Meld je vóór 22 november aan door een mail te sturen naar onderwijsenonderzoek@abvakabo.nl. Vermeld hierin je naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en lidmaatschapsnummer. Geef ook aan of je op eigen gelegenheid reist of met (gratis) georganiseerd busvervoer. Op www.koopkrachtenechtebanen.nl kun je de opstapplaatsen vinden en je aanmelden voor een plek in de bus.

Goed werk
In de huidige netwerksamenleving verandert onze kijk op arbeid en de waarde van arbeid. Vooral in de dienstverlenende sector, waar zowat de helft van de beroepsbevolking werkzaam is zal men steeds flexibeler gaan werken en meer gebruik maken van netwerken. Er wordt ook wel gesproken van globaliserende digiwerkers. Zij zijn gericht op snelle en omvattende communicatie met andere netwerkers en zoeken voortdurend naar nieuwe mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Onderzoek leert dat ook de moderne werknemer in de turbulente complexe samenleving behoefte heeft aan ondersteuning van de leidinggevende. De moderne werknemer schermt zichy graag wat af van al te grote diversiteit van werkzaamheden, zoekt naar rust en regelmaat en controle wil houden op het eigen werk.
Flex
Nog maar enkele jaren terug werd de ZZP constructie als de oplossing voor de invulling van arbeid gepresenteerd. Eigen baas zijn, zelf kunnen regelen hoe het werk in te richten, en meer verdienen, dat was het ideaal. Velen wilden in ruil daarvoor de eerder verworven rechtszekerheid van wachtgeld, pensioenopbouw en bovenwettelijke uitkering inleveren. Niemand voorzag toen dat na enkele jaren veel ZZP’ers te maken zouden krijgen met teruglopende opdrachten, faillissementen, moordende concurrentie en afnemers die laat of helemaal niet betalen. Aanpassing van WW en ontslagrecht zijn in dit speelveld erg bedreigende ontwikkelingen, wanneer we niet in staat zijn om iets van werkgarantie, passende arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden te regelen.
Flexcontracten
Abvakabo FNV heeft op de Nationale OnderwijsTentoonstelling (NOT) 2013 onder de bezoekers een mini-enquête over flexwerken afgenomen.
Veel werknemers weten niet dat er verschillen bestaan in rechtspositie tussen vaste en tijdelijke contracten. Iets meer dan de helft van de werknemers vindt het onwenselijk dat er verschillen bestaan in rechtspositie. Een groot deel meent dat die verschillen geen probleem zijn, omdat de regeling nu eenmaal zo is. Jongeren geven vaker aan dat de verschillen geen probleem zijn dan werknemers van 41 jaar en ouder. Werknemers die zelf een tijdelijk contract hebben vinden vaker dat verschillen in rechtspositie onwenselijk zijn dan werknemers die een vast contract hebben.
Abvakabo FNV komt op voor de belangen van het personeel in onderwijsorganisaties. We zetten ons, met de FNV in voor ‘gewoon goed werk’. En wij vinden dat werkgevers alleen gebruik moeten maken van flexibele contracten als dat echt nodig is. Het gaat dan om een beperkte flexibele schil voor het opvangen van pieken in het werk en van ziekte. Werkgevers moeten werknemers inkomens- en werkzekerheid bieden. Daarnaast moeten de arbeidsvoorwaarden voor flexpersoneel zoveel mogelijk gelijk zijn aan de arbeidsvoorwaarden van vast personeel.
Zeggenschap en legitimatie van bonden
Het samen een vuist maken vanuit de vakbeweging lijkt uit de tijd. Iedereen moet zijn eigen broek maar ophouden. Werkgevers maken gebruik van de ruimte die hen wordt geboden, er worden allerlei oppervlakkige en wisselende vormen van werknemers/werkgeversoverleg in het leven geroepen om de formele medezeggenschap te ontduiken. Als het zo uitkomt wordt er gestreefd naar resultaatverantwoordelijke teams, worden teams steeds van samenstelling veranderd, en wordt het organisatiemodel regelmatig opgeschoond vanuit nieuwe, veelbelovende missiestatements. Teams worden slachtoffer van rattengedrag, er is discontinuïteit van leiding en er komen steeds andere crisismanagers. De ambitie in de top wordt uitgevochten over de rug van de arbeiders. Niet zo zeer meer loon is de primaire behoefte in organisaties, kwaliteit van werk en leiding alsmede continuïteit en wekplezier is van groot belang. Dit mechanisme speelt op veel maatschappelijke terreinen een rol, ook in het onderwijs.

donderdag 14 november 2013

Professionaliseringskaders CAO HBO

  • De werkgever steld op Hogeschoolniveau een professionaliseringsplan op, dit plan wordt ter instemming voorgelegd aan de PMR
  • De arbeidsvoorwaarden voortvloeiend uit dit plan worden voorgelegd aan de vakorganisaties.
  • Iedere medewerker heeft een basis recht van 40u om zijn bekwaamheid te behouden.
  • “Als een personeelslid in het hbo een opleiding wil volgen die onderdeel is van het professionaliseringsplan, dan wordt hij bij een fulltime dienstverband voor 75 procent van de studielast in tijd vrijgesteld. Hieronder vallen ook de master- en phd-trajecten die hbo-personeel doorloopt,  (prestatieafspraken met het ministerie van OCW).
  • Is een opleiding geen onderdeel van het professionaliseringsplan, dan is het maximum 25 procent van de studielast in tijd vrijgesteld.

De 6 procent afspraak in cao is een bodemnorm en instellingen zullen waar mogelijk meer investeren in de professionalisering van hun personeel.
Bij deze afspraken wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderwijzend en ondersteunend personeel.”
De enige escape mogelijkheid voor Hogeschool om onder deze norm uit te komen is: indien er door deze regeling instituut breed enorme financiële problemen zouden ontstaan, op dat  moment moet hierover met de vakbonden overleg gevoerd worden.

PS: Wil jij af en toe wat anders doen?
Voor het LAC HBO is Abvakabo FNV op zoek naar actieve leden …
leden die ervoor zorgen dat “samen” werken aan goed werk loont.

Voel jij je betrokken om:
-   de belangen van het personeel in de Landelijke Advies Commissie HBO te vertegenwoordigen.
-   contacten te onderhouden en/of een oogje in het zeil te houden!
Gewoon omdat je goed werk ook belangrijk vindt.

-   de landelijk bestuurder te adviseren met betrekking tot de collectieve
arbeidsvoorwaarden.

Dan hebben de leden van Abvakabo FNV HBO je nodig.
Voor vragen of meer informatie, kun je contact
opnemen met Raf Daenen, regionaal onderhandelaar HBO, tel.: 0646298931,
email: r.daenen@fontys.nl, weblog http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot



dinsdag 5 november 2013

Vakbond Overleg Summa College, OR verkiezingen


Persoonlijke aantekeningen Vakbond Overleg 30/10/2013 Summa college

Er komen OR verkiezingen aan.


De kandidaatstelling moet voor 4 december  binnen zijn. Je kunt je hierover informeren bij or-verkiezingsbureau@abvakabo.nl tel 079-3536121.

Tijdpad Verkiezingen

CvB-OR overleg 26 september:                              Vaststellen verkiezingsperiode en peilmoment van

17 januari 2014[1]

In de week van 7 oktober:                                       Aankondiging verkiezingen bij het personeel en vakbonden, verdeling kiesgroepen (9 voor de clusters en 3 voor de ondersteuning) en regels rond actief en passief kiesrecht.

20 november t/m 4 december 17.00 uur:            Opening kandidaatstelling, artikel 2 van het reglement. Kandidaten moeten kandidaatstelling schriftelijk kenbaar maken mbv een formulier.

5 tot en met 12 december:                                     Gelegenheid bezwaar te maken en controle verkiescommissie of kandidaten voldoen aan de wettelijke eisen.

13 december 2013:                                                   Bekendmaking kandidaten

Van 13 januari 08.30 uur t/m 17 januari 2014 om 17.00 uur: Verkiezingsperiode

20 januari 2014:                                                        Bekendmaking uitslag van de verkiezingen

21 januari t/m 28 januari 2014:                              Gelegenheid bezwaar te maken tegen de uitslag van  verkiezingen

30 januari 2014 om 15.00 uur:                                Installatie nieuwe OR om 15.00 uur

 Sociaalplan STER-college
De problematiek met betrekking tot de continuïteit van financiering is nog zeker niet opgelost voor de Educatie opleidingen. Het College van Bestuur wil in ons overleg van 27 november met de bonden praten over een sociaalplan. De intentie is om er door middel van een vrijwillige fase uit te komen. Als bonden maken we het CvB er attent op, dat er tot het eind van het jaar nog mogelijkheden zijn voor vervroegde uitdiensttreding. Daarna kan hier geen gebruik meer van gemaakt worden.

Notulen
Onderzoek buschauffeursopleiding
Het CvB heeft officieel gereageerd op het rapport van het ministerie. Het is nu afwachten tot het officiële rapport naar buiten komt. Zodra het rapport er is worden ook de bonden geïnformeerd. Het gaat niet om een structureel probleem bij Summa. Summa komt in het overall rapport goed naar voren. De problematiek met de buschauffeursopleiding is een vervelende uitzondering. Het Summa college heeft zich voorbereid om in elk geval de financiële consequenties te dragen.
Organisatie structuur en BV’s
Deze informatie houden we als bonden nog tegoed.

Reorganisatie en Sociaalplan Team support
We kunnen concluderen dat de gepleegde inspanningen in het kader van het sociaalplan goede resultaten hebben opgeleverd. Van de oorspronkelijke 150 boventallige fte’s blijven onder de streep nog slechts 18 fte’s over waar nog geen match voor gemaakt is. 23 medewerkers hebben per 1 januari aangezegd gekregen. Ook nu nog blijft het CvB zich inspannen een goede match te maken. als het gaat om ziektevervanging of tijdelijke vacatures. Er worden enkel nieuwe mensen ingehuurd als er helemaal geen competentiematch te maken is.

Mocht je dingen willen signaleren over goede of minder goede zaken waar we als bond aandacht aan moeten besteden, of ben je op de een of andere manier actief voor de bond in jouw organisatie of zou je dat willen zijn, dan ben je van harte welkom. Abvakabo FNV is er voor en van jou.
Met vriendelijke groet,
Uw regionaal onderhandelaar HBO/MBO is in de buurt…
Raf Daenen; Mobiel: 06 – 46 29 89 31; Email: r.deanen@fontys.nl; Twitter: @RafDaenen
Weblog: http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot