zaterdag 30 november 2013

Demonstratie voor loon en goede banen "Presentatie werkgroep Flex"

onderzoek Flexwerk in HBO (Zestor)
de flexibele schil van de Nederlandse arbeidsmarkt is een belangrijk onderwerp in de politieke en maatschappelijke discussie
Getuige ook het Sociaal accoord:
beperking van de duur van flexibele arbeidsrelaties en bestrijding van oneigenlijk gebruik van driehoeksconstructies.  

Omvang en kenmerken flexibele schil
De flexibele schil van het hbo is Ongeveer 30 tegen ongeveer 25 procent landelijk.
Kleine gespecialiseerde hogescholen (in het kunstonderwijs, groen en lerarenopleidingen) kennen een hoog percentage tijdelijke contracten. (kunstonderwijs specifieke regeling in de cao).
mannen iets ondervertegenwoordigd in flexschil.
het aandeel tijdelijke contracten neemt af met de leeftijd.
merendeel van de tijdelijke contracten in het begin van de loopbaan
voordelen en nadelen in de praktijk
beperking van financiĆ«le risico’s en vergroting van de organisatorische flexibiliteit.
Vanwege fluctuaties in studenten aantallen
Tijdelijke contracten worden benut als selectie-instrument.
Jongeren zonder verplichtingen en zzp’ers met een baan buiten het onderwijs hebben minder moeite met een flexibel dienstverband.
Onduidelijke communicatie over het loopbaanperspectief en de daardoor onzekerheid over contractverlenging leidt tot frustratie.
Tijdelijke medewerkers willen zich bewijzen, zijn gedwongen om zich breed te oriƫnteren en staan ambivalent in het zich binden aan de organisatie.
Spanningen ontstaan wanneer fluctuaties in studentenaantallen reorganisatie en herplaatsing van personeel met zich meebrengen. Het niet verlengen van tijdelijke contracten is dan een voor de hand liggende.
de indruk dat alternatieve oplossingen (behoud van tijdelijke medewerkers en herplaatsing van vaste en tijdelijke medewerkers, overplaatsing of detachering bij andere hogescholen) niet altijd worden overwogen.
Trends en toekomstverwachtingen
het Sociaal Akkoord wijst op een maatschappelijke wens tot reductie van de flexibele schil (duur flexibele contracten en reductie oneigenlijk gebruik).
. Mensen zonder mastertitel zullen zich minder snel aanbieden voor een (tijdelijke) baan in het onderwijs, zonder uitzicht op vast werk.
In een krappe arbeidsmarkt zal het hbo meer vaste aanstellingen aanbieden, om voldoende personeel te interesseren voor een baan (techniek, ict en zorg).
Kosten, baten en risicoprofiel
flexibele contracten gaan in sommige opzichten gepaard met lagere kosten, toch zijn deze over het algemeen duurder dan vaste contracten.
Een belangrijk deel van de kosten zijn indirect, niet goed zichtbaar en meetbaar. (werving, inwerken en begeleiding, belasten collegae en negatieve effecten op de kwaliteit van het onderwijs),
In plaats van een vaste kracht die 30 jaar in dienst is, dienen bijvoorbeeld 10 tijdelijke contracten van 3 jaar te worden aangegaan.
De productiviteit ( ervaring) van vaste medewerkers over de gehele loopbaan (30 jaar) is hoger dan die van flexibele medewerkers.
de kwaliteit van het onderwijs is  een belangrijke risicofactor, omdat de inkomsten afhankelijk zijn van de studieprestaties. een ervaren en vaste kern van docenten is noodzakelijk voor een kwalitatief goede opleiding.

Fluctuaties in studentenaantallen is, op basis van de ontwikkelingen in de afgelopen 5 jaar, verhoudingsgewijs beperkt (ongeveer 5 procent).

1 opmerking:

  1. ik kon er helaas niet bij zijn afgelopen zaterdag. was het succesvol? ook ik werk al sinds 2010 als flexibele kracht in het HBO. ook al is men tevreden over je: de waardering wordt niet tastbaar tot iets omgezet; als oudere werknemer zit je al aan de top van je schaal. verder zeer herkenbaar allemaal, ik heb het reuze naar mijn zin bij mijn huidige werkgever, maar het blijft altijd als een zwaard van Damocles boven je hangen: heb ik volgend jaar nog wel werk, wat zijn mijn vooruitzichten? wat ook vervelend is: niet-functionerende werknemers in vaste dienst die gewoon kunnen blijven zitten.

    BeantwoordenVerwijderen