Peiling Abvakabo FNV ‘Flex in het
onderwijs’
Abvakabo
FNV is de bond voor werknemers in de publieke en semi-publieke sector. We komen
op voor de belangen van het onderwijspersoneel. We zetten ons, met de FNV in
voor ‘gewoon goed werk’. En wij vinden dat werkgevers alleen gebruik moeten
maken van flexibele contracten als dat echt nodig is. Een beperkte flexibele
schil, voor het opvangen van pieken in het werk en van ziekte. Werkgever moeten
werknemers inkomens- en werkzekerheid bieden. Daarnaast moeten de
arbeidsvoorwaarden voor flex-personeel zoveel mogelijk gelijk zijn aan de
arbeidsvoorwaarden van vast personeel.
Abvakabo
FNV heeft op de Nationale OnderwijsTentoonstelling (NOT) 2013 onder de
bezoekers een mini-enquête over flex afgenomen. We hebben iets meer dan 200 enquêtes afgenomen onder bezoekers die werken in het onderwijs. De meeste respondenten werken in het po (72%), zijn vrouw (74%), hebben een vast contract (64%) en zijn docent (61%). Een belangrijk doe was om door deze enquête werknemers meer bewust te maken van de verhouding tussen vast en flex en de verschillen in rechtspositie.
- Verhouding vaste en tijdelijke
contracten
- Verschillen in rechtspositie
- Verschillen geen probleem of
onwenselijk?
We hebben ook gekeken naar de relatie van de mening van respondenten over de verschillen in rechtspositie met de leeftijd en met het eigen contract. Daar blijkt uit dat jongeren de verschillen tussen vast en tijdelijk vaker wenselijk vinden en vanaf de leeftijd 41 tot 50 jaar meer mensen die verschillen onwenselijk vinden.
Geënquêteerden die zelf een tijdelijk contract hebben vinden de verschillen onwenselijk. Hebben ze zelf een vast contact dan vindt net iets meer de verschillen wenselijk;
- Conclusies
- Wat doet Abvakabo FNV?
Veel scholen hebben een flexpool, met name om uitval van personeel vanwege ziekte op te vangen. Abvakabo FNV is niet tegen een flexpool, maar er moeten wel bepaalde voorwaarden gelden. Medewerkers moeten niet jaren achtereen in een flexpool werken, zonder dat de werkgever hen uitzicht biedt op vast werk. En deze medewerkers moeten onder de cao vallen. Ook is Abvakabo FNV tegen het gebruik van nul-urencontracten, omdat medewerkers daarmee te onzeker zijn over werk en inkomen.
Flex-contracten worden steeds vaker geaccepteerd, Abvakabo FNV vindt verschillen in rechtspositie niet acceptabel, zeker niet op het gebied van opleiding, salaris en pensioen-opbouw. Maar ook op gebied van ontslagbescherming en sociale zekerheid moeten de verschillen beperkt worden. Abvakabo FNV voelt zich door de resultaten van deze peiling gesteund.
Wij strijden, samen met de FNV landelijk tegen minder flex-contracten en meer zekerheid over werk en inkomen voor werknemers. Dit is een belangrijk onderwerp op de sociale agenda van de FNV, waarover op dit moment overleg wordt gevoerd met kabinet en werkgevers.
Ook bij de onderhandelingen over landelijke onderwijs-cao’s zet Abvakabo FNV in op beperking van flex, aanpak van de verschillen tussen vast en flex en meer zekerheid voor werknemers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten