Een politiek debat georganiseerd door de afdelingsgroep SW op 7 juni bij Ergon bedrijven in Eindhoven
Voorzitter John Graafmans, regiosecretaris AbvaKabo FNV EindhovenLocatie: Ergon bedrijven, Rooijakkerstraat 3, EindhovenPaneldiscussie: Sarah Baghat: regio bestuurder AbvaKabo FNV SW, Ruud Kuin: Secretaris bestuur AbvaKabo FNV, tweede Kamer leden: Sjoerd Potters VVD, Linda Voortman groen links,Carola Schouten CU, John Kerstjens PvdA, Tjitske Siderius SP, Monique List wethouder Eindhoven en Peter Quik directeur Ergon bedrijven Eindhoven. Sarah Baghat bijt het spits af met de stelling “dit is de derde verandering en het is weer niet duidelijk, de participatiewet gaat in per 1januari 2015 ook in het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en regering worden dingen gesteld. Positief is in elk geval dat participatiebanen boven het minimumloon uitstijgen (120%)”.
Ruud Kuin Den Uyl noemde bij de sluiting van de mijnen de 45.000 werkelozen een nationale ramp. Bij de wet werken naar vermogen ging het om maar liefst 70.000 banen. Bij de Sociale Werk bedrijven gaat het om banen die nergens anders gevonden kunnen worden. Met de inbreng van 15.000 demonstranten op het Malieveld werd de WWNV controversieel verklaard. AbvaKabo FNV zet zich in voor deze mensen, niet om sociale vuilnisman te spelen. Het sociale akkoord en de Participatiewet bieden kansen. Wij betreuren echter dat het quotum opgelegd aan de werkgevers van tafel is. In deze situatie is het dwingen van werkgevers noodzakelijk. Het creëren van participatiebanen leidt bij de overheid als het bedrijfsleven tot 15.000 en 100.000 banen. Als het niet lukt, komt er alsnog de boete. Afspraken maken in Cao’s over inzet van mensen met een beperking is moeilijk. Werkgevers zijn beducht voor boetes. De bezuinigingen blijven wel over eind. Voor de mensen die nu bij sw-bedrijven werken verandert er niets.
Monique List, Wethouder. Economische Zaken VVD EindhovenAls wethouder lopen we tegen de steeds weer vertragende bewegingen aan. Het is tijd om zaken snel en goed te regelen. In de Regio zijn we hier constructief mee bezig. Het gaat er om te kijken hoe je werkgevers kunt betrekken. WSD en Ergon lopen hier in voorop. Goed voorbeeld doet volgen.
Tjiske SideriusUitgangspunt is dat iedereen mogelijkheden heeft. Het is goed dat het minimumloon van tafel is. Er blijven slechts 30.000 SW banen over van de huidige 70.000. De werkeloosheid is erg groot, het is een slechte zaak om in crisistijd banen te slopen. Wij betreuren het dat het quotum van Tafel is. Het bezuinigen op begeleiding is een slechte zaak (jobcoaches mogen niet meer langer dan 3 jaar). De herkeuring van jong gehandicapten leidt mensen naar de bijstand.
Sjoerd PottersPlaatst het verhaal in een breder maatschappelijk kader. Het gaat moeilijk in deze sector, we geven per dag 60.000.000 miljoen meer uit dan dat er in komt, maar we moeten dit samen oplossen. Er zijn heel veel werkgevers die wel hun best doen. Mensen met mogelijkheden moeten een gewone baan krijgen. We gaan de SW niet slopen. SW-bedrijven nieuwe stijl gaan mensen helpen aan een nieuwe baan. We hadden dit veel eerder moeten doen.
Linda VoortmanHet Sociaal akkoord is een prima regeling; complimenten aan de FNV. De grootste verbetering is dat het quotum van tafel is. De bezuinigingen gaan nog steeds door; hoe krijgen we nu mensen aan het werk? Daarvoor is het in elk geval belangrijk dat er goede begeleiding blijft, we vinden het een slechte zaak dat hier op gekort wordt. De transitie is goed, maar de kortingen niet. Belangrijk is wel dat er duidelijkheid komt. Bezuinigen moet maar op de JSF en de hypotheekrente.
John KerstenDe Participatiewet is geen fantastische wet, er worden geen 70.000 banen geschrapt. In de nieuwe wet worden werkgevers aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het quotum is een middel en geen doel en als het nodig is dan zal het ook weer uit de kast gehaald worden. Voor het creëren van banen gaan we er boven op zitten. Het is zaak het eigenbelang wat opzij te schuiven en de wet nog beter te maken. Wat mij interesseert is ,wat zijn jullie zorgen, hoe gaat het in de praktijk. En als het niet lukt dan komt er in 2016 toch de boete.
Carola SchoutenWij vinden het belangrijk dat mensen in een participatiebaan normaal betaald krijgen. Mensen met mogelijkheden voegen iets toe aan een bedrijf. Wij willen goede werkgevers belonen voor hun inzet en we willen nadenken over positieve intenties. Wat werkt in welke situatie? Belangrijk is wel dat er goede begeleiding blijft voor mensen in de detachering. Gemeenten moeten de leiding nemen
Peter QuikWat me interesseert is de uitvoeringspraktijk, het ziet er allemaal niet zo dramatisch uit. Jullie baan bij de Ergon staat niet ter discussie. De banen worden wel wat strakker. De nieuwe regeling geeft wel duidelijkheid, van vier verschillende regelingen naar een. De oplossing moet van werkgevers komen; 60% van de bedrijven in de regio staan hier positief in. Het Quotum heeft gezorgd voor een afspraak van 115.000 banen. De trotse werkgever is een beweging die we moeten voeden. De arbeidsmarkt moet wel ruimte bieden om te groeien. Voor de bezuinigingen krijgen we een jaar respijt. Begeleiding blijft wel essentieel.Vragen en opmerkingen uit de zaal:- Er moet geen geld naar stomme dingen- Wat gaan jullie doen om duidelijkheid te scheppen?- Geen banen weg zonder nieuwe banen erbij, dat zou asociaal zijn- Bij CAO onderhandeling van gemeenten moet men zijn verantwoordelijkheid nemen. We moeten proberen een bijdrage te leveren aan een positief verhaal.- Het is belangrijk hoe er in de toekomst begeleiding gegeven gaat worden. De SW-bedrijven krijgen in het kader van de begeleiding een heel belangrijke en verantwoordelijke taak.- Met minder meer: bureautjes er tussen uit. Met zijn allen willen we en fatsoenlijke samenleving.- We moeten geen doembeelden creëren als het gaat om herkeuring. Bij het overschrijden van de ondergrens komt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten in beeld, en het overschrijden van de bovengrens leidt niet tot verbreking van het contract.- Ook wat betreft de 35 nieuwe arbeidsregio’s is het niet zo dat er gedwongen fusies zitten aan te komen.
Afronding
Wethouder, ListHet is zaak dat de gemeente en de SW bedrijven gezamenlijk optrekken richting werkgever. Gemeenten kunnen het aantrekkelijk maken om SW-ers aan te nemen, door in eigen huis banen te creëren, maar ook door in het aanbestedings- en subsidiebeleid voorwaarden op te nemen die het aannemen van mensen met mogelijkheden stimuleert. Bedrijven die naar onze regio komen dragen bij aan de sociale return. Niet blijven steken in de calimerogedachte: waarom worden wij zo zwaar gepakt? De vraag is hoe kunnen we met minder meer. Iedereen moet een bijdrage leveren.
SP Als we de 10 rijkste extra belasten dan levert dit 16.000.000.000 op.
AbvaKabo FNV Fatsoenlijke Cao’s afsluiten. We moeten alert en actief blijven ons niet in slaap laten sussen.
GLArmoede werkt niet, er zijn nog te veel onduidelijkheden.
PvdAKijken naar goede voorbeelden, elkaar scherp houden in het maken van de juiste keuzes, 100.000.000 voor armoede inzetten. Een fatsoenlijke wet behoeft een fatsoenlijke invulling.
CUWerkgevers moeten volwaardige banen scheppen. We moeten bij het behandelen van de wet tot besluitvorming komen en zorgen voor voldoende middelen.
VVDWij gaan bij onze bedrijven aankloppen, we zullen het samen moeten doen.
Met bijzondere dank aan Gert Jan Torenspits die zelf alle panelleden persoonlijk bedankte dat ze ondanks zijn niet aflatend aandringen toch gekomen waren om deze middag tot een succes te maken.Persoonlijke noot.Het zou al zoveel helpen als de Haagse politiek wat meer samenwerkte en elkaar hielp om de participatiewet te verbeteren en tot snelle en goede besluitvorming te komen i.p.v. elkaar vliegen afvangen, kortom samenwerken, samenleven, samenleren het “Perspectief voor een maatschappij in crisis”.
Raf Daenen, Regionaal onderhandelaar HBO/MBO AbvaKabo FNV, Docent Maatschappelijke ontwikkeling, Beleid en Organisatie en mede auteur van boek: “Perspectief voor een maatschappij n crisis” Telefoon M 0646298931E: r.daenen@fontys.nl ;