1. Verslag College van vertrouwenspersonen
Als Abvakabo FNV brengen we 2 punten onder de aandacht van CvB:
a. Het relatief groot aantal meldingen en gesprekken bij AMBM en ASB, en
b. Het relatief grote aantal meldingen m.b.t. intimidatie en machtsmisbruik vanuit de medewerkers.
Het CvB geeft aan hier reeds proactief mee aan de slag te zijn.
2. Personeelsbeleid
Advies SOP-regeling in relatie tot de ontwikkelingen m.b.t. opschuiven pensioenleeftijd.
Als Abvakabo FNV zijn we teleurgesteld in de formele en weinig medewerker gerichte insteek van het CvB.
Wij vragen bij deze
een reactie van onze leden op onderstaand advies:
Advies
beleidsuitgangspunt Avans Hogeschool SOPGeadviseerd wordt om puur de cao-tekst aan te houden en geen aanvullende regeling of andere tekst op te stellen. Dit wil zeggen dat het uitgangspunt is dat de medewerker voor het SOP-deel uit dienst gaat na afloop van de SOP-periode.
Er wordt sowieso geen financiële compensatie gegeven voor financiële gaten die er vallen doordat er een AOW-gat ontstaat tussen SOP en pensioenleeftijd. Het treffen van voorzieningen ter compensatie van een eventueel AOW-gat behoort tot de eigen verantwoordelijkheid van individuele medewerkers.
Indien er door een medewerker een verzoek wordt gedaan tot verruiming van de aanstellingsomvang na afloop van de SOP-regeling dient dit verzoek op basis van de Wet Aanpassing Arbeidsduur te worden beoordeeld. Hierbij biedt de wet voldoende aanknopingspunten om dit verzoek in het merendeel van de situaties te kunnen weigeren. Het standpunt van Avans Hogeschool is dan ook dat een verzoek tot uitbreiding van het dienstverband na uitdiensttreding voor het SOP-gedeelte (na afloop van de SOP-regeling) in principe niet wordt toegekend. Tenzij het bedrijfsbelang daartoe de ruimte biedt.
· Op verzoek van de bonden gaat het CvB in gesprek met de Academie voor Sociale Studies over hun beleid als het gaat om het bewaken van de flexibele schilnorm van 30%. Volgens onze informatie wil de directie instemming van de MR over het te voeren beleid om medewerkers met een tijdelijk contract na 3 jaar, 3 maanden en 1 dag te ontslaan om daarna de mogelijkheid te bieden om de medewerker opnieuw voor 3 jaar op basis van een tijdelijk contract in dienst te nemen.
3. N.a.v. het verslag overleg 18 april 2013
· Er zijn geen meldingen m.b.t. wijzigingen in functie op standplaats als gevolg van herordening van enkele opleidingen en academies.
· Het CvB komt in het volgende overleg terug op een standaard verplaatsingsregeling bij gevraagde locatieverandering van medewerkers.
· Ontwikkeling van het deeltijdinstituut is nu in handen van de projectmanager. Mevr Kamsma staat er op de ontwikkeling van een deeltijdacademie te zien als een kwaliteitsslag en niet als de gesuggereerde sterfhuisconstructie. Ook de minister kijkt wat genuanceerder, in het kader van een levenlang leren, naar de subsidiering van deeltijdopleidingen, hopelijk heeft dit ook positieve consequenties voor de hoogte van het studiegeld.
· Correctie citaat: Zowel bij onderwijsondersteunend personeel als onderwijsgevend personeel zal er in het nieuwe professionaliseringsplan aandacht besteed worden aan hoe medewerkers duurzaam inzetbaar kunnen blijven.
4. Werkdruk
· De flexibele schil veroorzaakt enerzijds druk op de vaste medewerkers, anderzijds is er ook ruimte om snel op knelpunten in te spelen.
· Bezuinigingen enerzijds en persoonlijke loyaliteit anderzijds maken dat medewerkers werkdruk ervaren en over grenzen heen dreigen te gaan.
· Centraal wil CvB in het kader van de werkdruk, op verzoek van de academies, zich beperken tot het thema taakonduidelijkheid. Dit zal een punt van aandacht worden in de functioneringsgesprekkencyclus.
· De Academiedirecties willen wel een ervaringsdatabank m.b.t. de lokaal getroffen maatregels in relatie tot de werkdruk.
· Als bonden hebben we de indruk, ook naar aanleiding van de voorstellen m.b.t. de DAM-gelden, dat het CvB vooral de focus legt bij wat de medewerker kan doen in het kader van het managen van eigen tijd en energie. Dat terwijl naar ons idee in eerste instantie bij de werkdruk gekeken moet worden naar een te zware taakbelasting.
5. Professionalisering
Als Abvakabo vinden we dat in aansluiting op het Zestor protocol er een goed format ligt om invulling te geven aan de professionaliseringsparagraaf van de CAO. Het voorstel start bij de maatschappelijke context en de opdracht. Het gaat om vragen zoals: Wat willen we, waar willen we naar toe met onze Hogeschool, en wat betekent dit voor de organisatie, de academies, de teams en de medewerkers.
Als bonden vragen we het college de persoonlijke budgetten van de oude professionaliseringsregeling nog expliciet onder de aandacht te brengen van de medewerkers zodat hier nog optimaal gebruik van gemaakt kan worden.
6. DAM-gelden
Als bonden zitten we niet te wachten op allerlei leuke projecten in het kader van workability. Wij vinden dat het CvB gegeven de ruimte die er is en eventueel door aanpassing van het reiskostenbudget moet komen met een voorstel voor het afsluiten van een IPAP gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering . Mevr. Kamsma geeft aan dit een persoonlijke verantwoordelijkheid te vinden van de medewerker. Als bonden vinden we dat er onvoldoende aandacht is voor de loonval bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Voor de volgende vergadering komt er in elk geval een gedragen standpunt vanuit het CvB over IPAP.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten