maandag 3 juni 2013

Pittig overleg n.a.v. Faillissement p3 ROC West Brabant


Persoonlijk terugkoppeling van overleg op vrijdag 31 mei tussen de Bonden en CvB West Brabant
In de inleiding door Mevr. Dulfer vond een uitleg plaats van de dramatische situatie. Het betreft het veranderend beleid van het ministerie m.b.t. ondernemen en onderwijs binnen MBO en wijzigingen in aansturing van ROC als het gaat om scheiding van publieke en private middelen. Op de vraag van dhr. Kastelein, vz. CvB wat de indruk was die we als bonden overhielden aan de informatie uit de pers, hebben wij als Abvakabo FNV geantwoord dat we de veranderende insteek van het ministerie en de aansturing vanuit het ROC herkennen in de stukken, dat wij de indruk hebben dat het CvB de handen schoon wilde wassen en dat de consequenties voor en de dramatische situatie van het personeel niet aan bod komen in de artikelen van BN de Stem. Voor ons als bond was en is dit het punt waar rehabilitatie nodig is en waarbij enige vorm van genoegdoening en ondersteuning over afgesproken moet worden in dit overleg. Het CvB vond de situatie van de medewerkers ook onderbelicht, terwijl men hier wel aandacht aan besteed had tijdens het interview. De P3 medewerkers waren betrokken en bevlogen medewerkers met ambitie. Mede hierdoor was het een zeer moeilijke en zware beslissing die de nodige hoofdbrekens heeft gekost.
Het rapport van de onderwijsinspectie d.d. 10 april 2013http://www.onderwijsinspectie.nl/actueel/publicaties/overigdetails/Opleidingen+van+onvoldoende+kwaliteit+niet+bekostigde+instellingen waarin een aantal problemen worden gemeld, had niets te maken met faillissementaanvraag voor P3 Transfer..
P3 Transfer was een volle dochter van het ROC, Het CvB ROC is de eindverantwoordelijke en het aan te spreken orgaan in deze. Voor de toekomst zal er wel duidelijker en zorgvuldiger gecommuniceerd worden welke taken en verantwoordelijkheden bij de directies van de B.V. liggen.
Bij de 11 andere B.V “s is er zeker geen sprake van een zorgelijke situatie, ook al heeft de ROC ICT Services B.V. een negatief vermogen. Het gaat bij deze B.V. om een bijzondere vorm van outsourcing van de ICT faciliteiten.
Het ROC heeft altijd de voorfinanciering gedaan voor de aangegane verplichtingen vanuit P3 Transferterwijl  nog maar bezien moest worden of er daadwerkelijk voldoende middelen binnen zouden komen. De laatste 2 jaar was dit zeker niet het geval.
Voor het uitspreken van het faillissement op 28 april is een nieuwe BV in het leven geroepen is, dit is niet om de winst veilig te stellen. Het afwerken van de lopende trajecten zal het ROC alleen maar geld kosten.
In verband met het vaste lasten verhaal is er begin 2013 gekozen om de 0-uren contracten om te zetten naar de ZZP-constructie.
Er zijn de afgelopen maanden geen medewerkers met riante afvloeiingsregelingen vertrokken, wel is er getracht om daar waar werkzaamheden terugliepen mensen te helpen elders een onderkomen te vinden.
Het klopt dat er bij het uitkomen van het jaarverslag 2011 al de nodige bedenkingen waren die niet naar buiten toe gecommuniceerd zijn. Intern heeft er wel een correctie van de bedrijfsvoering strategie plaats gevonden van groei naar afslanking.
De leden van het CvB zijn en voelen zich persoonlijk verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het ROC en haar B.V.-dochters. Zoals bij de inleiding verwoord, zijn zowel het CvB als het ministerie eenandere koers gaan varen m.b.t. het opereren op de markt. In 2008 was P3 nog het schoolvoorbeeld van een onderwijsorganisatie die werknemers hielp hun extern verworven competenties te verzilveren. Maar 2 jaar later is er kritiek omdat er niet voldaan wordt aan de gestelde eisen voorgevolgde onderwijsuren. Er is een periode geweest waarin bepaalde opleidingen niet meer aangeboden mochten worden. Het ministerie stelde andere eisen, waaraan de opleidingen aangepast moesten worden.
De gegeven situatie in combinatie met ook eerdere negatieve berichten over het ROC de afgelopen jaren heeft negatieve effecten op het imago van ROC West Brabant. Ieder incident of bericht zal al snel negatief gelabeld worden. Je hier tegen verdedigen heeft geen zin. Zorgen op de langere termijn voor degelijkheid en daadkracht moet het antwoord zijn.
Vraag:
Zou het niet wijs en billijk zijn om toch te bezien of het niet mogelijk is een afgestript sociaal plan vorm te geven waarbij de voormalige medewerkers P3 ½ jaar geholpen worden bij het vinden van een nieuwe werkplek binnen of buiten het ROC West Brabant, en dat daar waar medewerkers echt benadeeld zijn door de ontstane situatie de directe kosten vergoed worden?
Het CvB ROC wil, in antwoord op de door Abvakabo FNV aangekondigde brief van de Ondernemingsraad hierover, kijken wat de mogelijkheden zijn om middels een fonds of andere constructie de gedupeerde medewerkers en ZZP-ers te helpen de stap naar een nieuw perspectief te bevorderen.
Tot slot
Als Abvakabo willen we aan CvB, management, medewerkers en ZZP-ers duidelijk maken dat wij als bond fatsoenlijke arbeidsverhoudingen en het nemen van morele verantwoordelijkheid erg belangrijk vinden. Solidariteit en georganiseerdheid zijn juist in tijden van crisis een groot goed. Met dank aan degenen die hier verantwoordelijkheid in nemen.
Namens Abvakabo FNV
Met vriendelijke groet
Raf Daenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten