dinsdag 15 oktober 2013

ArbeidsVoorwaarden Overleg HZ


Persoonlijke aantekeningen Arbeidsvoorwaarden Overleg HZ 8 oktober 2013
Als bonden feliciteren we HZ met de uitverkiezing tot beste Hogeschool van Nederland. Als Abvakabo trakteerden we het college met het Boekje “Perspectief op een maatschappij in crisis”, een toepasselijk geschenk gezien de HZ volgens het Juryrapport haar kracht ontleent aan de kleinschalige betrokkenheid.
Professionaliseringskaders
Het CvB zal de afspraken vastgelegd in de CAO mbt vergoeding in geld en tijd als uitgangspunt nemen. Mocht de HZ in de problemen komen dan willen we als bonden op basis van een deugdelijke financiële onderbouwing onze steun richting ministerie toezeggen om de kwijtschelding van de Schutte-boeten te bewerkstelligen. In ons decemberoverleg komen we de laatste keer terug op het professionaliseringsplan.
Werkdruk
In eerste instantie moet er bij werkdruk gekeken worden naar minder werk of meer personeel. De boventoon in het voorliggende plan is toch weer de beleefde werkdruk. We merken als bonden op dat er bij het management duidelijk onvermogen ligt als het gaat om het bespreekbaar maken van werkdruk. Als bonden stellen we voor om een aparte werksessie te organiseren met CvB  en de leidinggevenden over de aandacht voor werkdruk bij het aansturen van personeel.
Als Abvakabo FNV merken we op dat juist in de versnellingskamersessie de focus moet liggen op de knelpunten van reële werkdruk.
Reglement plannen, functioneren en beoordelen
Als bonden spreken we onze verbazing uit dat we zonder evaluatie geacht worden een nieuw reglement goed te keuren. Namens het CvB wordt opgemerkt dat hiervoor 2 redenen zijn, namelijk de digitalisering en het vastleggen van afspraken hiervoor, en het komen tot een juridisch sluitend geheel.
Als bonden merken we op dat als er louter sprake is van een functioneringsbeoordelingscyclus in het kader van periodieke salarisverhoging, dit proces overgelaten kan worden aan het directe overleg tussen leidinggevende en werknemer.
 Echter vaak worden hier ook consequenties in arbeidsrechtelijke zin aansturend op ontslag aan gekoppeld. Het kan zelfs zo zijn dat het instrument van functioneren en beoordelen bij een beoogde reorganisatie gebruikt wordt om zich van bepaalde medewerkers te ontdoen. In dergelijke situaties vinden we als bonden het erg belangrijk dat medewerkers gebruik maken van juridisch advies.
In ons volgende overleg komt er een voorstel waarbij de reden tot aanpassing en de periodieke waarderingcyclus ten behoeve van salariëring en dossiervorming richting ontslag uit elkaar getrokken worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten