maandag 31 maart 2014
dinsdag 25 maart 2014
Actie in BVE-MBO
In Groningen begon de Estafette Actie voor goede CAO BVE/MBO.
Gewoon goed werk en loon.
Volgende week in Arnhem, U hoort nog van ons!
De kern van het conflict
Vaklui maken het onderwijs
Er wordt veel gepraat over professioneel onderwijspersoneel, maar in de praktijk dwingen veel schoolbesturen hun docenten en ondersteuners om te werken met vaste formats of blauwdrukken. Wij vinden dat de beslissing hoe het onderwijs wordt gegeven ligt bij het team. Vaklui maken het onderwijs door samen de taken, de aanpak en de begeleiding van leerlingen te verdelen. De werkgevers willen over meer zeggenschap voor het personeel geen afspraken maken.Onderwijs is meer dan een goede les
Lessen vormen natuurlijk de kern, maar daar houdt goed onderwijs niet op. Individuele begeleiding van leerlingen, voorbereiding van lessen, nakijkwerk, goede stagebegeleiding, het actueel houden van de inhoud, contact met de beroepspraktijk. Ook daar is tijd voor nodig. Met de werkgevers valt geen afspraak te maken over teamontwikkeling, scholing of een plafond aan de lessentaak. In het laatste voorstel van de werkgevers wordt wel een urenmaximum genoemd, maar dat is zonder alle bijkomende taken die van een les goed onderwijs maken.
De werkdruk moet omlaag
Willen we komen tot duurzame inzetbaarheid van jonger en ouder personeel, dan moet de werkdruk omlaag. Dat vraagt een grens bij de onderwijstaak en dat is ook mogelijk. Daarnaast stelt het kabinet geld beschikbaar voor kwaliteitsverbetering en professionalisering. Volgens de bonden is er dus ruimte voor werkdrukverlaging. Maar werkgevers misbruiken nu de verhoging van de onderwijstijd van leerlingen en het inkorten van de studieduur om docenten en ondersteunend personeel meer uren te laten maken. Zij eisen bovendien dat de werkdruk- verlichting voor ouderen verdwijnt, een regeling die nu maar 70 miljoen van het mbo-budget van 3,5 miljard kost. Een koopje om personeel gezond de 67 in het onderwijs te laten halen. Wat de bonden betreft kan de regeling wel iets anders, maar alleen als tegelijk de werkdruk voor iedereen omlaag gaat. En daar merken we nog niets van.
Salaris omhoog
De kwaliteit staat voor de bonden voorop, maar ook poen is na vijf jaar nullijn zeker belangrijk. De bonden eisen 3 procent loonsverhoging. De werkgevers blijven daar ver onder en komen voor 2014 met 1 procent in augustus, dat is op jaarbasis 0,42 procent.
Minder flexcontracten
Veel jongeren krijgen alleen maar een tijdelijke baan, vaak via uitleenconstructies. Veel van dat werk is echter structureel. Desondanks verruilen de werkgevers de ene flexwerknemer na een jaar net zo makkelijk voor de andere. Het vaste personeel moet steeds nieuwe tijdelijke collega’s inwerken. Dat draagt niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs. De bonden willen afspraken maken om flex te beperken in het belang van jonge collega’s en van de onderwijskwaliteit, maar de werkgevers willen er niet aan.
Arbeidsvoorwaarden Overleg VHL
Persoonlijke
aantekeningen VHL 14 maart 2014
OntwikkelingenHet nieuwe instellingsplan is uitgewerkt op basis van drie pijlers, te weten: water & land, voedsel en dairy, dier en dierenwelzijn. Deze 3 pijlers krijgen vorm in de clustering van opleidingsinstituten en vanuit het organisatieconcept resultaatverantwoordelijke teams.
Voorgenomen reorganisatie
Vanwege de gekozen top/down insteek en het concept van resultaatverantwoordelijke teams is er bij een grote groep personeelsleden meer onduidelijkheid dan nodig. Medewerkers op de werkvloer zijn niet bezig met de invulling het nieuwe management. Het was beter geweest als deze reorganisatie zou zijn aangevlogen vanuit de insteek van arbeidsvoorwaardelijke consequenties voor medewerkers. Wat verandert er in de uitvoering; hoe worden de extra taken binnen de RVT’ s gehonoreerd. De basisgedachten die bij deze reorganisatie voorop staan zijn:
· Voor iedereen staat het behoud van arbeidsvoorwaarden voorop
· Mens volgt werk
· Werken in resultaatverantwoordelijke teams vraagt extra vaardigheden die geleerd moeten worden.
· Afspreken van een goede plaatsings- en beroepsprocedures.
Decentrale ArbeidsVoorwaarden Middelen
Op vraag van Abvakabo FNV worden de medewerkers nogmaals extra schriftelijk geïnformeerd over de loonval bij arbeidsongeschiktheid en het belang om je middels een IPAP verzekering hier voor in te dekken.
In ons volgende overleg met het CvB wordt er gekeken naar de besteding van de DAM-gelden ook i.r.t. de werkkostenregeling die per 1 januari 2015 van kracht wordt.
Professionaliseringsplan
Als Abvakabo FNV zijn we tevreden over de wijze waarop doelstellingen vanuit de medewerker zijn geformuleerd in het voorliggende professionaliseringsplan. Als bonden blijven we alert op het niet gedwongen inzetten van de basisrechten en de lerarenbeurs bij het toekennen van studiefaciliteiten.
Labels:
AVO,
DAM,
professionalisering,
reorganisatie,
VHL
Arbeidsvoorwaarden overleg Zuyd Hogescholen
Persoonlijke
aantekeningen ArbeidsVoorwaarden Overleg Zuyd Hogescholen 19 maart 2014
MededelingenUit de kaderbrief Meerjarenplan 2014-2018 kunnen we concluderen dat afgezien van de nieuwe Pabo het verloop van de studentenaantallen meevalt. Belangrijk is ook inzicht te hebben op de kwalitatieve en kwantitatieve personele opbouw in de toekomst. Ook het CvB wil in gesprek met de faculteiten over het personele verloop i.r.t. studentenaantallen.
Nieuw functieboek
Bij de invoering van het nieuwe functieboek zijn er 131 gesprekken tot heroverweging gevoerd. Het grote aantal gesprekken heeft waarschijnlijk te maken met een te beperkte communicatie vanuit enkele afdelingen. De uiteindelijke bezwaren zijn veel minder in aantal en van een reële omvang. De bonden worden over de concrete uitkomsten van de bezwaren nog geïnformeerd.
Professionaliseringsplan
In samenhang met het meerjarenplan zijn er ook ontwikkeldoelen m.b.t. het docentenprofiel geformuleerd (ICT, Masters, onderzoek en examineren).
Zowel de lerarenbeurs als het basisrecht professionalisering kan niet verplichtend ingezet worden bij de facilitering van de studielast.
Tot slot is het zaak om gegeven de intenties van Zuyd Hogescholen m.b.t. professionalisering en het strategisch meerjarenplan in te zetten op de communicatieve vaardigheden van de leidinggevenden.
Decentrale Arbeid Middelen
Als bonden vinden we het nog steeds getuigen van goed werkgeverschap om per 1 augustus een collectieve IPAP verzekering af te sluiten. In september komen we terug op de besteding van de DAM-gelden voor 2015.
Labels:
AVO,
DAM,
functiehuis,
professionalisering,
Zuyd
maandag 24 maart 2014
Aan de leden van de gezamenlijke vakbonden werkzaam bij ROC West-Brabant
Zoals eerder aangekondigd is, hebben de vakbonden recent
gezamenlijk bezoeken afgelegd aan drie scholen van ROC West-Brabant. Het doel
van de bezoeken was om een beeld te krijgen van hoe het transitieplan Service Center en bedrijfsvoering in de
praktijk werkt.
Tevens staan de vakbonden te allen tijde open voor andere
signalen. Met dit schrijven willen wij u informeren over de bevindingen.Er is een aantal signalen afgegeven.
- Mensen worden geplaatst in een functie
waarvan de beschrijving er nog niet is en waarvan ook het takenpakket niet
bekend is.
- Via het mobiliteitscentrum wordt aan
mensen verteld dat zij niet alleen intern maar ook extern moeten solliciteren.
- Voor de ouderen is het onbekend wat de
aan hen aangeboden regeling precies zal inhouden, zowel financieel als
juridisch. Ligt daar een vaststellingsovereenkomst met ontslag op basis van
wederzijds goedvinden (en eventueel disfunctioneren?) aan ten grondslag?
- Het transitieloket kan vragen onvoldoende
beantwoorden.
Uit alle bezoeken bleek dat er nog veel onzekerheid is bij
werknemers en dat die op dit moment niet weggenomen wordt door de werkgever.Wij willen graag u, maar ook de ondernemingsraad en uw werkgever, informeren over de ons bereikte signalen. Dit zal altijd in algemene bewoordingen gebeuren.
Tevens willen wij een algemeen en anoniem meldpunt openstellen om u de gelegenheid te bieden om uw signalen af te geven aan de vakbonden.
U kunt per bond uw signalen kwijt bij de volgende e-mail-adressen;
ivdmarck@aob.nl
jvandendries@planet.nl
mbiekens@cnvo.nl
r.daenen@fontys.nl
Wij hopen u met deze berichtgeving te laten weten dat wij uw zorgen delen en dat wij - ook zonder dat we aan tafel zitten met uw werkgever - uw belangen zo goed mogelijk collectief proberen te behartigen.
I. van der Marck, AOb
M. Biekens, CNV Onderwijs
J. van den Dries, FvOv / UNIENFTO
R. Daenen, AbvakaboFNV
dinsdag 18 maart 2014
Kandidaat stelling OndernemingsRaad HAN
Wat hebben de Samenwerkende vakorganisaties AOB/Abvakabo FNV
de afgelopen periode voor medewerkers bereikt?
De vorige verkiezing was er geen vakbondslijst, maar heeft Theo de Wit zich kandidaat gesteld voor de MR namens de AOB. Belangrijk punt van voortdurende aandacht was de bestrijding van de werkdruk. Binnen de HAN waren er te veel signalen (hoger ziekteverzuim; hoge score werkdruk van MTO) dat er het nodige moest gebeuren op dit vlak. Daarnaast heeft de HAN een hoge ambitie als het gaat om de UAS en de upgrading van docenten naar Masterniveau. Een professionaliseringsplan met goede voorwaarden was dus echt nodig . Het HR-beleid (HR-e, betere R&O gesprekken, betere klachtenprocedure) heeft veel aandacht gekregen. Op al deze punten is er regelmatig een flinke discussie gevoerd met het CvB. Zo hebben we als AOB/Abvakabo FNV kunnen bereiken dat de medewerkers een veel eerlijker tijdsvergoeding krijgen, bij het volgen van een (master) opleiding. Dat er bij stage bezoek betere vergoedingen voor reistijd zijn gekomen. Zijn er kritische vragen gesteld over slecht functionerende ict-voorzieningen. Als vicevoorzitter van de MR en lid van de commissie PersoneelsAangelegenheden en de personeelsgeleding van de MR heeft Theo de Wit een herkenbare rol gespeeld in de MR. Veel vragen van leden en medewerkers over flexibele inzet, klachten over ontslag, verlaging van eindschaal, reorganisaties (ondersteunende diensten), SOP-regelingen zijn beantwoord en via het ArbeidsVoorwaarden Overleg of de MR als beleidskwestie opgevoerd.
Dat werk wil Theo graag het liefst samen met andere georganiseerde vakbondsafgevaardigden de komende twee jaar voorzetten, als lijsttrekker van de AOB/ Abvakabo FNV voor de MR verkiezingen. Het is belangrijk dat er meer AOB/Abvakabo FNV-kandidaten komen voor de MR.
Daarom wil ik de leden oproepen zich kandidaat te stellen voor de AOB/Abvakabo FNV-lijst.
Heb je belangstelling en vragen, dan kun je met mij contact opnemen: Theo.dewit@han.nl of 06-44736141 of het nummer hieronder.
Belangrijke programmapunten voor de MR zijn:
- Tevredenheid van medewerkers o.a. door meer collega's voor de klas en minder bureaucratie.
- Alternatief ouderenbeleid als een goed alternatief van de huidige SOP-regelingen,
- goede arbeidsvoorwaarden bij scholing,
- minder werkdruk
- een breed georienteerd professionaliseringsplan dat verder gaat dan alleen maar het behalen van een mastertraject of promotietraject.
- meer zeggenschap van de teams in het beleid van een opleiding (cultuuromslag), bijvoorbeeld door inspraak van het team bij de totstandkoming van normen voor de jaartaak toedeling (voldoende tijd om lessen voor te bereiden, stages te begeleiden, afstudeerprojecten te begeleiden en te beoordelen)
- goede dienstreisvergoedingen
- het voeren van goede HR-gesprekken, met goede afspraken over de werkdruk
- een duidelijk en inzichtelijk jaartaakbeleid.
Alleen met een sterke vakbonds afvaardiging AOB/ Abvakabo FNV in de MR kan het lukken om samen met de leden op te komen voor de rechten van de werknemers bij de HAN.
Met vriendelijke groet,
Theo de Wit Theo.dewit@han.nl of 06-44736141
De vorige verkiezing was er geen vakbondslijst, maar heeft Theo de Wit zich kandidaat gesteld voor de MR namens de AOB. Belangrijk punt van voortdurende aandacht was de bestrijding van de werkdruk. Binnen de HAN waren er te veel signalen (hoger ziekteverzuim; hoge score werkdruk van MTO) dat er het nodige moest gebeuren op dit vlak. Daarnaast heeft de HAN een hoge ambitie als het gaat om de UAS en de upgrading van docenten naar Masterniveau. Een professionaliseringsplan met goede voorwaarden was dus echt nodig . Het HR-beleid (HR-e, betere R&O gesprekken, betere klachtenprocedure) heeft veel aandacht gekregen. Op al deze punten is er regelmatig een flinke discussie gevoerd met het CvB. Zo hebben we als AOB/Abvakabo FNV kunnen bereiken dat de medewerkers een veel eerlijker tijdsvergoeding krijgen, bij het volgen van een (master) opleiding. Dat er bij stage bezoek betere vergoedingen voor reistijd zijn gekomen. Zijn er kritische vragen gesteld over slecht functionerende ict-voorzieningen. Als vicevoorzitter van de MR en lid van de commissie PersoneelsAangelegenheden en de personeelsgeleding van de MR heeft Theo de Wit een herkenbare rol gespeeld in de MR. Veel vragen van leden en medewerkers over flexibele inzet, klachten over ontslag, verlaging van eindschaal, reorganisaties (ondersteunende diensten), SOP-regelingen zijn beantwoord en via het ArbeidsVoorwaarden Overleg of de MR als beleidskwestie opgevoerd.
Dat werk wil Theo graag het liefst samen met andere georganiseerde vakbondsafgevaardigden de komende twee jaar voorzetten, als lijsttrekker van de AOB/ Abvakabo FNV voor de MR verkiezingen. Het is belangrijk dat er meer AOB/Abvakabo FNV-kandidaten komen voor de MR.
Daarom wil ik de leden oproepen zich kandidaat te stellen voor de AOB/Abvakabo FNV-lijst.
Heb je belangstelling en vragen, dan kun je met mij contact opnemen: Theo.dewit@han.nl of 06-44736141 of het nummer hieronder.
Belangrijke programmapunten voor de MR zijn:
- Tevredenheid van medewerkers o.a. door meer collega's voor de klas en minder bureaucratie.
- Alternatief ouderenbeleid als een goed alternatief van de huidige SOP-regelingen,
- goede arbeidsvoorwaarden bij scholing,
- minder werkdruk
- een breed georienteerd professionaliseringsplan dat verder gaat dan alleen maar het behalen van een mastertraject of promotietraject.
- meer zeggenschap van de teams in het beleid van een opleiding (cultuuromslag), bijvoorbeeld door inspraak van het team bij de totstandkoming van normen voor de jaartaak toedeling (voldoende tijd om lessen voor te bereiden, stages te begeleiden, afstudeerprojecten te begeleiden en te beoordelen)
- goede dienstreisvergoedingen
- het voeren van goede HR-gesprekken, met goede afspraken over de werkdruk
- een duidelijk en inzichtelijk jaartaakbeleid.
Alleen met een sterke vakbonds afvaardiging AOB/ Abvakabo FNV in de MR kan het lukken om samen met de leden op te komen voor de rechten van de werknemers bij de HAN.
Met vriendelijke groet,
Theo de Wit Theo.dewit@han.nl of 06-44736141
De Kern van Het CAO BVE Conflict
Vaklui maken het
onderwijs
Er wordt veel
gepraat over professioneel onderwijspersoneel,
maar in de praktijk dwingen veel schoolbesturen hun docenten en ondersteuners
om te werken met vaste formats of blauwdrukken. Wij vinden dat de beslissing
hoe het onderwijs wordt gegeven ligt bij het team. Vaklui maken het onderwijs
door samen de taken, de aanpak en
de begeleiding van leerlingen te verdelen. De werkgevers willen over meer
zeggenschap voor het personeel geen afspraken maken.Onderwijs is meer dan een goede les
Lessen vormen natuurlijk de kern, maar daar houdt goed onderwijs niet op. Individuele begeleiding van leerlingen, voorbereiding van lessen, nakijkwerk, goede stagebegeleiding, het actueel houden van de inhoud, contact met de beroepspraktijk. Ook daar is tijd voor nodig. Met de werkgevers valt geen afspraak te maken over teamontwikkeling, scholing of een plafond aan de lessentaak. In het laatste voorstel van de werkgevers wordt wel een urenmaximum genoemd, maar dat is zonder alle bijkomende taken die van een les goed onderwijs maken.
De werkdruk moet omlaag
Willen we komen tot duurzame inzetbaarheid van jonger en ouder personeel, dan moet de werkdruk omlaag. Dat vraagt een grens bij de onderwijstaak en dat is ook mogelijk. Daarnaast stelt het kabinet geld beschikbaar voor kwaliteitsverbetering en professionalisering. Volgens de bonden is er dus ruimte voor werkdrukverlaging. Maar werkgevers misbruiken nu de verhoging van de onderwijstijd van leerlingen en het inkorten van de studieduur om docenten en ondersteunend personeel meer uren te laten maken. Zij eisen bovendien dat de werkdruk- verlichting voor ouderen verdwijnt, een regeling die nu maar 70 miljoen van het mbo-budget van 3,5 miljard kost. Een koopje om personeel gezond de 67 in het onderwijs te laten halen. Wat de bonden betreft kan de regeling wel iets anders, maar alleen als tegelijk de werkdruk voor iedereen omlaag gaat. En daar merken we nog niets van.
Salaris omhoog
De kwaliteit staat voor de bonden voorop, maar ook poen is na vijf jaar nullijn zeker belangrijk. De bonden eisen 3 procent loonsverhoging. De werkgevers blijven daar ver onder en komen voor 2014 met 1 procent in augustus, dat is op jaarbasis 0,42 procent.
Minder flexcontracten
Veel jongeren krijgen alleen maar een tijdelijke baan, vaak via uitleenconstructies. Veel van dat werk is echter structureel. Desondanks verruilen de werkgevers de ene flexwerknemer na een jaar net zo makkelijk voor de andere. Het vaste personeel moet steeds nieuwe tijdelijke collega’s inwerken. Dat draagt niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs. De bonden willen afspraken maken om flex te beperken in het belang van jonge collega’s en van de onderwijskwaliteit, maar de werkgevers willen er niet aan.
donderdag 13 maart 2014
maandag 10 maart 2014
De tijd van pappen en nat houden is voorbij
Vakorganisaties
formuleren eindbod en stellen ultimatum
Beste
leden,
Via
onze Nieuwsbrief van 3 februari en onze website hebben wij u geïnformeerd over
de cruxiale fase van de CAO onderhandelingen. U heeft massaal gereageerd en
laten weten dat AbvaKabo FNV vast moet houden aan: een structurele
loonsverhoging, een nieuwe seniorenregeling en goede afspraken over de
werkdruk. Dit hebben wij ook meegenomen in het overleg.Helaas moeten wij constateren dat de werkgevers niet bereid zijn om mee te gaan in onze voorstellen. Wat hebben wij al zoal ingebracht:
Nadat er bij werkgevers bereidheid was uitgesproken om te investeren in personeel, professionaliteit en duurzame inzetbaarheid, is na veel informele gesprekken en ronde tafelbijeenkomsten in het land, het formele overleg in juni 2013 weer hervat.
We hebben een brede invalshoek gekozen, met als centrale thema’s professionalisering, werkverdelingsbeleid, medezeggenschap en zeggenschap via het professioneel statuut.
Tot 18 februari jl. hebben wij in meerdere informele en formele overlegrondes getracht tot elkaar te komen. Helaas moeten we constateren dat, ondanks verschillende invalshoeken van onze kant, de werkgevers iedere keer weer op hun eigen vertrekpunt terugkomen.
Wij zijn van mening dat, hoewel de werkgever eindverantwoordelijk is, de onderwijsprofessional onafhankelijk is in zijn beroepsuitoefening en persoonlijk verantwoordelijk is voor de kwaliteit van zijn handelen. De werkgever verschaft hiertoe de benodigde tijd en de benodigde voorzieningen om alle verplichtingen uit het professioneel statuut na te kunnen komen.
Pas als er sprake is van een algemeen kader voor de inzet dat leidt tot een vermindering van de werklast voor alle betrokken medewerkers, kan er gesproken worden over een andere invulling van een structurele seniorenregeling in het licht van duurzame inzetbaarheid. De werkgevers stellen zich op het standpunt dat er geen nieuwe seniorenregeling wordt afgesproken.
Partijen blijven van mening verschillen over medezeggenschap, eigenaarschap, regelruimte en duurzame inzetbaarheid.
Wij moeten nu concluderen dat het overleg op deze wijze niet gaat leiden tot een voor beide partijen aanvaardbare uitkomst.
Hoewel wij elkaar nagenoeg naderen op het dossier medezeggenschap door een concretere formulering van de bevoegdheden van de ondernemingsraad, liggen de standpunten over de inzet van werknemers en de invulling van het seniorenbeleid ver uiteen.
In een uiterste poging om tot een akkoord te komen, hebben wij een eindbod geformuleerd.
Wij
stellen werkgevers in de gelegenheid uiterlijk woensdag 12 maart 2014 om 24.00
uur de volgende eisen in te willigen, zodat we alsnog tot een zinvol overleg
kunnen komen.
1. In de cao wordt een algemeen kader
voor de inzet afgesproken conform onderdeel II “Inzetbaarheid” van ons eindbod.2. Professionele ruimte, eigenaarschap en regelbaarheid krijgen vorm door de wijze waarop in onderdeel I “Medezeggenschap”, onderdeel II “Inzetbaarheid” van ons eindbod het onderwijsprogramma tot stand komt en in onderdeel III ”Werkverdeling in Onderwijsteams” het overleg over de weging van taken en de daarvoor benodigde tijd en de daaruit voortkomende werkverdeling door de onderwijsteams zelf plaatsvindt. Hiermee komen de huidige artikelen F-5 en F-6 te vervallen.
3. Er komt een nieuwe seniorenregeling, zoals beschreven in onderdeel IV van ons eindbod.
Indien
werkgevers niet binnen de gestelde
termijn aan deze drie eisen in samenhang met ons integraal eindbod ( dus ook 3%
looneis) tegemoet komen, moeten wij definitief de conclusie trekken dat er geen
zicht is op overeenstemming. In dat geval zullen wij met de leden overleggen
welke actiemiddelen wij gaan inzetten om alsnog een aanvaardbaar resultaat af
te dwingen.
De
tekst van ons eindbod en de tekst van het ultimatum kunt u vinden op onze
website:
Wilt
u reageren: onderwijsenonderzoek@abvakabo.nl.
Met
vriendelijke groet,
Rob
van BaalenLandelijk Onderhandelaar BVE
maandag 3 maart 2014
Reorganisatie Deeltijd Avans? en andere zaken
Persoonlijke
aantekeningen ArbeidsVoorwaarden Overleg Avans d.d. 26/02/2014
Voorafgaande aan ons overleg met Het CvB hadden wij het
gebruikelijke vooroverleg met de AMR, waarbij een afvaardiging van de
Academieraad “Deeltijd” aanschoof. De afspraak is dat gegeven de tegenstrijdige
signalen die we als bonden ontvangen, we naar de Deeltijdacademie gaan om
poolshoogte te nemen van de reorganisatie die geen reorganisatie genoemd wordt.
Elders op ons blog heb ik hier een artikel aan gewijd “We noemen het geen reorganisatie” http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot.nl/2013/05/we-noemen-het-geen-reorganisatie.html
Reorganisaties
Het moge duidelijk zijn dat het in het belang van zowel
werkgevers als werknemers is om bij organisatieveranderingen, zijnde een
reorganisatie art R-2 cao, samen met de bonden te kijken of er
arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zijn en hoe hier het beste mee omgegaan kan
worden. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er sprake is van het opstellen
van een sociaal plan, laat staan een gedwongen fase met opgelegde
consequenties. Bij de meeste reorganisaties waar wij als Abvakabo FNV bij
betrokken zijn wordt afgesproken dat er geen arbeidsvoorwaardelijke gevolgen
zullen zijn. In tweede instantie gaat het om flankerende maatregelen op
vrijwillige basis waar werknemers gebruik van kunnen maken, d.w.z. een
vrijwillige fase Sociaalplan. Pas in uitzonderlijke gevallen is er sprake van
een gedwongen fase met uiteindelijk afspraken over de situatie waarin er
gedwongen ontslagen kunnen vallen en het verloop van de procedure daarvan.
Zie art. R CAO HBOhttp://www.abvakabofnv.nl/3944/419044/186614/cao-tekst-hbo-2012-2013.pdf
Ingekomen stukken
Na goed speurwerk van Frans Coppelmans is het Sociaalstatuut van 2004 boven tafel
gekomen. We spreken af dat we dit document voor de volgende vergadering
bestuderen en kijken of er aanpassingen nodig zijn. Mevrouw Kamsma doet een
voorzet: “In een snel veranderende tijd is er geen behoefte aan een keurslijf
maar meer aan maatwerk”.
Als Abvakabo FNV vinden wij het in elk geval wel belangrijk
om een kader te hanteren voor het opstellen van een sociaalplan bij
reorganisaties.
Mededelingen
·
Het instituuts professionaliseringsplan wordt op dit moment ingevoerd op academieniveau.
De academies moeten voor 1 april een eerste aanzet gemaakt hebben over de
invulling van het professionaliseringsplan in relatie tot hun academieplan
·
Wajong: mevr.
Kamsma geeft aan dat het voor een
hoogwaardige kennisinstelling nog veel inspanning vraagt om te voldoen aan de
landelijke doelstelling. Ook gegeven het feit dat veel werkzaamheden die
hiervoor in aanmerking komen geoutsourced zijn. Als Abvakabo FNV vinden we het
belangrijk om toch acties uit te zetten om deze doelstelling te halen.
·
Het CvB heeft de individuele IPAP verzekering onder de aandacht
gebracht van de medewerkers. Loyalis heeft een solidariteitsincentive
geformuleerd. Op het moment dat meer dan 10% van de werknemers gebruik maakt
van de regeling mogen er geen extra drempels ingebouwd worden voor
risicodragende medewerkers.
Deeltijd
Er wordt nog steeds door het CvB
beweerd dat het gaat om een herordening en niet zoals in de CAO bedoeld wordt
om een reorganisatie.
Als Abvakabo FNV denken we hier
duidelijk anders over. Wij willen dan ook met de medewerkers in gesprek over
waar de mogelijke pijn en zorg ligt. Mevr. Kamsma geeft aan dat er zeker geen sprake
zal zijn van arbeidsvoorwaardelijke consequenties. Mochten de bonden hier wel
signalen over krijgen dan wil het CvB dit graag horen. Een
collega-onderhandelaar maakt nog eens helder dat het feit dat er geen sociaal
plan nodig is en of er geen arbeidsvoorwaardelijke consequenties zijn los
gezien moet worden van of er sprake is van een reorganisatie volgens de cao.
Als Abvakabo betreuren we het dat
er zo veel ruis op de lijn is. Op basis van goed overleg kunnen zaken open en
transparant geregeld worden en kan iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen,
dan weten we waar we aan toe zijn. De OR gaat dan over het reorganisatieplan en
daarop volgend de bonden samen met het CvB over de arbeidsvoorwaardelijke
consequenties met of zonder sociaalplan. Kortom, als er open wordt gecommuniceerd
wordt er duidelijkheid geschapen en dat is een groot goed in tijden van
organisatorische onrust.
Terugbetalingsregeling studiefinanciering
In eerste instantie werd de
indruk gewekt dat het gaat om een regeling in combinatie met het
professionaliseringsplan. Bij de introductie van het agendapunt door mevr.
Kamsma werd dit gereduceerd tot een
terugbetalingsregeling voor AIO’S waar Avans veel in geïnvesteerd heeft. We
komen hier in ons volgend overleg op terug.
DAM-gelden
Als bonden gaan we akkoord met de
verantwoording over 2013. Over de inzet van de Dam-gelden voor 2014 constateren
we dat deze wel erg eenzijdig besteed worden aan ouders met kinderen en aan
reiskosten. Voor het volgende overleg denken we als bonden mee over mogelijke
alternatieven en over de omvorming van de bestaande regelingen.
Abonneren op:
Posts (Atom)