maandag 3 maart 2014

Reorganisatie Deeltijd Avans? en andere zaken

Persoonlijke aantekeningen ArbeidsVoorwaarden Overleg Avans d.d. 26/02/2014
Voorafgaande aan ons overleg met Het CvB hadden wij het gebruikelijke vooroverleg met de AMR, waarbij een afvaardiging van de Academieraad “Deeltijd” aanschoof. De afspraak is dat gegeven de tegenstrijdige signalen die we als bonden ontvangen, we naar de Deeltijdacademie gaan om poolshoogte te nemen van de reorganisatie die geen reorganisatie genoemd wordt.
Elders op ons blog heb ik hier een artikel aan gewijd   “We noemen het geen reorganisatie” http://rafdaenen-hbo-abvakabofnv.blogspot.nl/2013/05/we-noemen-het-geen-reorganisatie.html
Reorganisaties
Het moge duidelijk zijn dat het in het belang van zowel werkgevers als werknemers is om bij organisatieveranderingen, zijnde een reorganisatie art R-2 cao, samen met de bonden te kijken of er arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zijn en hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er sprake is van het opstellen van een sociaal plan, laat staan een gedwongen fase met opgelegde consequenties. Bij de meeste reorganisaties waar wij als Abvakabo FNV bij betrokken zijn wordt afgesproken dat er geen arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zullen zijn. In tweede instantie gaat het om flankerende maatregelen op vrijwillige basis waar werknemers gebruik van kunnen maken, d.w.z. een vrijwillige fase Sociaalplan. Pas in uitzonderlijke gevallen is er sprake van een gedwongen fase met uiteindelijk afspraken over de situatie waarin er gedwongen ontslagen kunnen vallen en het verloop van de procedure daarvan.
Ingekomen stukken
Na goed speurwerk van Frans Coppelmans is het  Sociaalstatuut van 2004 boven tafel gekomen. We spreken af dat we dit document voor de volgende vergadering bestuderen en kijken of er aanpassingen nodig zijn. Mevrouw Kamsma doet een voorzet: “In een snel veranderende tijd is er geen behoefte aan een keurslijf maar meer aan maatwerk”.
Als Abvakabo FNV vinden wij het in elk geval wel belangrijk om een kader te hanteren voor het opstellen van een sociaalplan bij reorganisaties.
Mededelingen
·         Het instituuts professionaliseringsplan wordt op dit moment ingevoerd op academieniveau. De academies moeten voor 1 april een eerste aanzet gemaakt hebben over de invulling van het professionaliseringsplan in relatie tot hun academieplan
·         Wajong: mevr. Kamsma  geeft aan dat het voor een hoogwaardige kennisinstelling nog veel inspanning vraagt om te voldoen aan de landelijke doelstelling. Ook gegeven het feit dat veel werkzaamheden die hiervoor in aanmerking komen geoutsourced zijn. Als Abvakabo FNV vinden we het belangrijk om toch acties uit te zetten om deze doelstelling te halen.
·         Het CvB heeft de individuele IPAP verzekering onder de aandacht gebracht van de medewerkers. Loyalis heeft een solidariteitsincentive geformuleerd. Op het moment dat meer dan 10% van de werknemers gebruik maakt van de regeling mogen er geen extra drempels ingebouwd worden voor risicodragende medewerkers.
Deeltijd
Er wordt nog steeds door het CvB beweerd dat het gaat om een herordening en niet zoals in de CAO bedoeld wordt om een reorganisatie.
Als Abvakabo FNV denken we hier duidelijk anders over. Wij willen dan ook met de medewerkers in gesprek over waar de mogelijke pijn en zorg ligt. Mevr. Kamsma geeft aan dat er zeker geen sprake zal zijn van arbeidsvoorwaardelijke consequenties. Mochten de bonden hier wel signalen over krijgen dan wil het CvB dit graag horen. Een collega-onderhandelaar maakt nog eens helder dat het feit dat er geen sociaal plan nodig is en of er geen arbeidsvoorwaardelijke consequenties zijn los gezien moet worden van of er sprake is van een reorganisatie volgens de cao.
Als Abvakabo betreuren we het dat er zo veel ruis op de lijn is. Op basis van goed overleg kunnen zaken open en transparant geregeld worden en kan iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, dan weten we waar we aan toe zijn. De OR gaat dan over het reorganisatieplan en daarop volgend de bonden samen met het CvB over de arbeidsvoorwaardelijke consequenties met of zonder sociaalplan. Kortom, als er open wordt gecommuniceerd wordt er duidelijkheid geschapen en dat is een groot goed in tijden van organisatorische onrust.
Terugbetalingsregeling studiefinanciering
In eerste instantie werd de indruk gewekt dat het gaat om een regeling in combinatie met het professionaliseringsplan. Bij de introductie van het agendapunt door mevr. Kamsma  werd dit gereduceerd tot een terugbetalingsregeling voor AIO’S waar Avans veel in geïnvesteerd heeft. We komen hier in ons volgend overleg op terug.
DAM-gelden

Als bonden gaan we akkoord met de verantwoording over 2013. Over de inzet van de Dam-gelden voor 2014 constateren we dat deze wel erg eenzijdig besteed worden aan ouders met kinderen en aan reiskosten. Voor het volgende overleg denken we als bonden mee over mogelijke alternatieven en over de omvorming van de bestaande regelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten