maandag 9 december 2013

Arbeidsvoorwaarden Overleg Saxion


Persoonlijke aantekeningen AVO Saxion 21 november 2013
Mededeling
Project sturen op verantwoordelijkheid
Als Abvakabo FNV vragen we hoe het gesteld is met het project sturen op verantwoordelijkheid. Volgens onze geruchten heeft dit toch meer impact dan gesuggereerd wordt. Onze vraag is dan ook wanneer een project het predicaat reorganisatie krijgt.
Mevr. Lommers geeft namens CvB aan dat men zorgvuldig te werk gaat, dat er geen sprake is van ontslagen en dat mensen meegenomen worden in de ontwikkelingen die er plaats vinden. Als Abvakabo FNV geven we aan het proces kritisch te zullen volgen en dat we ons gesterkt weten door goede contactpersonen op de werkvloer die een vinger aan de pols houden.
Decentrale ArbeidsMiddelen Saxion
Als bonden stemmen we na schorsing in met het voorliggende voorstel. Waarbij wij het CvB de keuze bieden om of in te zetten op afsluiten IPAP verzekering of sportfaciliteiten te continueren. De keuze van CvB gaat uit naar de sportfaciliteiten. We spreken wel af dat de medewerkers nogmaals schriftelijk geïnformeerd worden over de noodzaak om zich individueel IPAP te verzekeren. De risico’s in loonval bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid zijn erg groot en hebben een forse impact.
We geven aan om in het voorjaarsoverleg 2014 de balans van onder- en overschrijdingen van de afgelopen jaren in ogenschouw te nemen.
Decentrale ArbeidsMmiddelen Saxion next
We zijn het allemaal eens met het voorliggend voorstel.
Professionaliseringsplan
Net als op veel andere plekken geven we als gezamenlijke bonden aan dat het voorliggende stuk te zeer vanuit werkgeversperspectief geschreven is en dat te kort gedaan wordt aan de professionele toe-eigening van de verantwoordelijke medewerker.
Het CvB geeft aan de gemaakte opmerkingen vanuit een constructieve grondhouding mee te nemen. Een punt van onverenigbaarheid bij de bonden is het terugbetalingsvoorstel van het CvB. Het CvB is met een nieuw voorstel hierover gekomen. Terugbetaling komt in beeld bij opleidingen die een bedrag van €20.000 overschrijden. Verder is het aangepaste plan duidelijker vanuit de medewerker geschreven. Met nog enkele tekstuele aanpassingen geven we als bonden onze goedkeuring aan het professionaliseringsplan.
Professionaliseringskaders CAO HBO

  • De werkgever stelt op Hogeschoolniveau een professionaliseringsplan op, dit plan wordt ter instemming voorgelegd aan de PMR
  • De arbeidsvoorwaarden voortvloeiend uit dit plan worden voorgelegd aan de vakorganisaties.
  • Iedere medewerker heeft een basisrecht van 40u om zijn bekwaamheid te behouden.
  • Als een personeelslid in het hbo een opleiding wil volgen die onderdeel is van het professionaliseringsplan, dan wordt hij bij een fulltime dienstverband voor 75 procent van de studielast in tijd vrijgesteld. Hieronder vallen ook de master- en phd-trajecten die hbo-personeel doorloopt (prestatieafspraken met het ministerie van OCW).
  • Is een opleiding geen onderdeel van het professionaliseringsplan, dan is het maximum 25 procent van de studielast in tijd vrijgesteld.
De 6 procent afspraak in de cao is een bodemnorm en instellingen zullen waar mogelijk meer investeren in de professionalisering van hun personeel.
Bij deze afspraken wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderwijzend en ondersteunend personeel.

Reorganisatie ACT opleidingen
Als bonden nemen we kennis van de veranderingen binnen de ACT opleidingen. Uitgangspunt is: mens volgt werk. Als andere herplaatsingsmogelijkheden vanuit medewerkersperspectief wenselijk zijn wordt er door Saxion Hogescholen actief aan meegewerkt. Er worden afspraken met de bonden gemaakt om bij hogere woon /werk kosten voor de medewerkers een goede regeling te treffen.
Van boventalligheid is in het te volgen traject geen sprake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten